فوتون با اتم سه نوع بر هم کنش دارد:۱-جذب ۲-گسیل خود به خود ۳-گسیل القایی
جذب: می دانیم اگر الکترون اتمی در حالت پایه باشد با جذب فوتون مناسب ،اتم به حالت برانگیخته می رود این بر هم کنش فوتون با اتم را جذب می گوئیم .
گسیل خود به خود:هرگاه اتمی در یک حالت بر انگیخته باشد با گسیل یک فوتون به حالت پائین تر می رود این بر هم کنش را گسیل خود به خود می گوئیم .
گسیل القایی: هرگاه اتم در حالت برانگیخته باشد الکترون بعد از مدت مشخص گسیل خود به خود انجام می دهد ولی می توان توسط فوتونی مشابه فوتون که می خواهد گسیل شود اتم را وادار نمود تا در زمانی خیلی کوتاه (حدود یک هزارم زمان گسیل خود به خود ۲ فوتون هم فاز وهم جهت وهم بسامد گسیل کند این برهم کنش را گسیل القایی می گوئیم .)
لیزر ((تقویت نور توسط گسیل القایی تابش )):اگر فرض کنیم مجموعه زیادی از اتم های یکسان که همگی در حالت برانگیخته هستند دراختیار داشته باشیم وفوتون با انرژی مناسب به اتم اول فرود آید به دلیل گسیل القایی یک فوتون هم جهت وهم فاز وهم بسامد با آن تولید می شود سپس این دو فوتون هر کدام می توانند یک فوتون مشابه خود تولید کنند بنابراین چهار فوتون هم جهت وهم فاز وهم بسامد تولید می شود.
اگر این عمل ادامه پیدا کند تعداد فوتونها در هر مرحله ۲ برابر می گردد تا باریکه نورشدیدی از فوتونها که همگی هم جهت وهم فاز وهم انرژی هستند ایجاد می شود این باریکه نور را باریکه لیزر می نامند .به علت اینکه نور لیزر هنگام انتشار پراکنده نمی شود می توان شدت آن را تا فاصله های دور ثابت نگه داشت .
علت مشکل بودن تولید نور لیزر:نگه داشتن اتم ها در حالت برانگیخته مشکل است زیرا اگر اتم های در حالت پایه وجود داشته باشند با ورود فوتون به اتم به جای پدیده گسیل القایی ،پدیده جذب اتفاق می افتد به همین دلیل برای جلوگیری از این عمل ابتدا باید توسط عمل ((دَمِش)) حالت وارون جمعیت را ایجاد کرد به این ترتیب که تعداد الکترون های برانگیخته شده در اتم بیشتر از تعداد الکترونهای حالت پایه بشوند .
کاربرد لیزر:امروزه از لیزر در بسیاری از موارد استفاده می شود در پزشکی برای عمل جراحی وبخیه بافت های بدن اصلاح دید چشم ….. همچنین در صنعت برای دستگا ههای برش فلزات با دقت بسیار زیاد واستفاده لیزر در شبکه مخابرات کابل نوری، چاپگرها و…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.