به گزارش ایسنا، اتحادیه بینالمللی ستارهشناسی (International Astronomical Union) یا (IAU) به مناسبت صدمین سالگرد تأسیس خود از تمامی کشورها دعوت کرده تا به کمپین جهانی نامگذاری دنیاهای فراخورشیدی (IAU100 NameExoWorlds global campaigns) پیوسته و نام منتخب خود را برای سیارات و ستاره میزبان آنها پیشنهاد دهند. هدف از ایجاد این کمپین آگاهی از جایگاه ما در هستی و نحوه تمدن زمینی در سیارهای دیگر اعلام شده است.
در دهههای اخیر هزاران سیاره و سیستم سیارهای که به دور ستارگان اطراف ما میچرخند، کشف شدهاند و برخی از این سیارات مانند سیاره زمین، کوچک و صخرهای و برخی دیگر شبیه غولهای گازی سامانه خورشیدی هستند؛ از این رو اتحادیه بینالمللی ستارهشناسی وظیفه نامگذاری اجرام آسمانی را به عهده دارد و همزمان با سالگرد صدمین سال فعالیتهای خود از تمامی کشورها درخواست کرده تا در این کمپین جهانی شرکت کنند.
در پی اولین کمپین جهانی نامگذاری دنیاهای فراخورشیدی که در سال ۲۰۱۵ برگزار شد، ۱۹ سیستم سیارهای نامگذاری شدند و امسال نیز این فرصت در اختیار علاقهمندان به ستارهشناسی قرار داده شده است.
کمیته این کمپین پس از بررسیهای بسیار زیاد یک سیستم ستارهای-سیارهای با توجه به موقعیت رصدی ستاره میزبان نسبت به هر کشور، نامگذاری آن را در اختیار کشورها قرار میدهد. در کنار کمیته این کمپین، کمیتهای دیگر با نام “رابطین ملی” نیز تشکیل میشود تا علاوه بر آموزش شیوهها و راهنماییهای لازم، بر همگانی بودن نظرسنجی مربوط به انتخاب نام در هر کشور نظارت داشته باشند.
این کمپین از ماه ژوئن آغاز شده و تا ماه نوامبر ۲۰۱۹ ادامه خواهد داشت. نتایج نهایی پس از بررسیهای دقیق کمیته اصلی این کمپین در ماه دسامبر اعلام خواهد شد. اسامی انتخاب شده در کنار نام علمی این سیارات استفاده خواهد شد.
مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به برنامه اتحادیه بینالمللی اخترشناسی در صدمین سال تأسیس خود، توضیح داد: این اتحادیه از کشورهای جهان برای نامگذاری سیارات فرا منظومهای دعوت به عمل آورده است و در حال حاضر با استقبال تقریباً ١٠٠ کشور برای سازماندهی کمپینهای ملی، جهت فراهم آوردن فرصتی برای رأی دادن عمومی، روبرو شده است.
وی مهلت سازماندهی یک کمپین ملی را ٣٠ جولای (سهشنبه ۸ مرداد ماه امسال) برای این منظور دانست و یادآور شد: IAU نتایج را در ماه دسامبر (اواخر پاییز و اوایل زمستان سال جاری) اعلام خواهد کرد.
عتیقی یادآور شد: این برنامه جهانی به نام IAU100 NameExoWorlds، به هر کشوری در جهان اجازه میدهد یک نام مورد علاقه برای یک سیاره فرازمینی و ستاره میزبان آن انتخاب کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.