بازچرخانی آب یا آب اصلاحشده یکی از جدیدترین مباحثی است که در حوزه فناوری مطرح شده است، موضوعی که ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری نیز به دنبال اجرایی کردن آن است.
بازچرخش آب یکی از فناوریهای مرسوم در دنیاست و بهعنوان روشی برای کاهش مصرف آب مصرفی مورد استفاده قرار میگیرد. نتیجه تحقیقات اخیر نشان میدهد که دنیا در آینده با معضل بیآبی مواجه خواهد شد که این معضل همهگیر در اثر تغییرات جغرافیایی زمین، آلودگی آبهای سطح زمین، کاهش نزولات آسمانی و مدیریت نادرست این نزولات عمده دلیل کاهش آب مصرفی در زمین است. برخی محققان و کارشناسان در این میان دستبهکار شدهاند تا راههای جبران این خسارت بزرگ را بررسی و اجرایی کنند.
یکی از راههای جبران کمبود آب در دنیا، استفاده حداکثری از آبهای موجود است که یکی از این روشها، بازچرخش آب است، بازچرخش آب بهنوعی فناوری گفته میشود که بر اساس آن، آبهای غیر قابل شرب و فاضلابها به آبهای قابلاستفاده تبدیل میشوند و دوباره به چرخه طبیعت بازمیگردند.
در واقع آب اصلاحشده یا بازیافتی، آبی است که پس از طی فرآیندهایی مواد مضر، جامد و ناخالص آن خارج میشود و برای رفع نیازهای مختلف صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. این آب در صورت تصفیه کامل، بهعنوان آب شرب نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در بازچرخانی آب، فاضلاب به آبهای قابلمصرف تبدیل میشود و در بخشهای مختلفی چون آبیاری فضای سبز، امکانات ورزشی، باغهای خصوصی، شستشوی ماشین، کشت هیدروپونیک، پرورش آبزیان، گلخانهها، صنعت نوشیدنی، آبیاری زمینهای گلف، تفریحات آبی، سیستمهای خنککننده، برجهای خنککننده، ساخت بتن، تغذیه آبخوانها، مردابها، باتلاقها، تقویت منابع آبهای آشامیدنی سطحی و تغذیه آبخوان برای استفاده آب شرب، مورد استفاده قرار میگیرد.
ایران نیز یکی از کشورهایی است که با بحران کمبود آب، هدررفت و عدم مدیریت آبهای موجود مواجه است به همین دلیل باید از فناوریهای موجود در دنیا برای کاهش مصرف آب و جبران خسارات ناشی از کاهش آبهای موجود استفاده کنیم.
شاید آب اصلاحشده یکی از روشهایی باشد که بتواند تا حدودی کمبود آب در کشور را جبران کند و راه نجاتی برای نسل آینده پیش پایمان بگذارد. اهمیت این موضوع در حدی است که ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال توسعه فناوریهای این حوزه است و از طرحها و ایدههای نو در این حوزه استقبال میکند.
منبع : ایرنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.