این مجموعه پنج جلدی شامل کتابهای «انرژی زیستتوده»، «تغییرات آب و هوایی کره زمین»، «توسعه پایدار و زندگی پایدار»، «ردپای کربن ما» و «مراقبت از کره زمین» است که در پایان هر کدام از این کتابها، یک فعالیت عملی برای تولید انرژیهای پایدار و سازگار با محیطزیست آمده است که نوجوانان را برای مشارکت در این راه تشویق میکند.
بنابر این گزارش، درکتاب انرژی زیستتوده (بیومس) آمده است: همه جانداران روی کره زمین، منبع تولید انرژیاند و شکلی از انرژی به شمار میآیند. بیومس یا زیستتوده از گیاهان و حیوانات و فضولات دامی و انسانی که منشاء آلی دارند بهدست میآید. اکنون در بسیاری از کشورها برای تولید نیروی الکتریسیته و تأمین روشنایی و مصارف گرمایشی و حرارتی خانهها، از این نوع انرژی استفاده میشود.
این کتاب درباره انواع منابع انرژی زیستتوده و استفاده هرچه کارآمدتر از آنها بحث میکند. بدونشک، استفاده از انرژی مواد زیستی یکی از راهکارهای تولید انرژی پایدار برای تأمین انرژی مورد نیاز ما در آینده است. نوجوانان ضمن مطالعه این کتاب با انرژی زیستتوده آشنا میشوند.
در کتاب تغییرات آبوهوایی کره زمین که به مقوله افزایش کربندیاکسید توجه کرده است، می خوانیم: ما در دورهای زندگی میکنیم که سرشار از منابع انرژی است. اما کارخانهها، وسایل نقلیه و نیروگاههایی که برای تأمین روشنایی و گرمایش خانههایمان نیروی الکتریسیته تولید میکنند، گاز کربندیاکسید فراوانی در جوّ زمین منتشر می کنند. افزایش روزافزون این گاز سبب بالارفتن دمای کره زمین و دگرگونی در شرایط آبوهوایی شده است و درنتیجه خشکسالی، بالاآمدن سطح آب دریاها، تخریب محیطزیست و تغییرات اقلیمی آینده کره زمین را تهدید میکند. دانشمندان و دولتها برای توسعهی پایدار درصدد یافتن منابع انرژی نوین هستند که زندگی بهتری را برای نسل آینده فراهم کنند. خوانندگان ضمن مطالعه این کتاب با عواقب دگرگونی در آبوهوای کره زمین، فناوریهای استفاده از منابع انرژی نوین و راهکارهای جلوگیری از انتشار کربن بیشتر در جوّ زمین آشنا میشوند.
کتاب ردّپای کربن ما هم درباره کاهش گازهای گلخانهای می نویسد: همه ما «ردّپای کربن» تولید میکنیم. «ردّپای کربن» مجموعهای از گازهای گلخانهای است که هر فرد در محیط پخش میکند. وقتی ما برای تأمین انرژی مورد نیازمان سوختهای فسیلی را میسوزانیم، گاز کربندیاکسید را وارد جوّ زمین میکنیم. استفاده از روش بازیافت، وسایل حملونقل عمومی به جای اتومبیل شخصی و جلوگیری از اتلاف انرژی از جمله شیوههای کاهش «ردّپای کربن» است. نوجوانان ضمن مطالعه این کتاب با تأثیراتی که سبک زندگیشان در افزایش یا کاهش «ردّپای کربن» دارد، آشنا میشوند.
چهارمین کتاب منتشر شده از سوی موزه ملی علوم و فناوری هم با عنوان توسعه پایدار و زندگی پایدار به جوامع سبز اشاره دارد که در آن می خوانیم: مردم جهان تا چه اندازه با زندگی سبز و توسعه پایدار آشنا هستند؟ استفاده از وسایل نقلیه و مصرف بیرویهی انرژی، محیطزیست ما را تهدید میکند و آیندهی کره زمین را به خطر میاندازد. استفادهی بهینه از انرژی، صرفهجویی در مصرف انرژی، استفاده از منابع انرژی جایگزین و انرژیهای پاک و بازیافت؛ از جمله شیوههای کارآمد برای توسعه پایدار و زندگی پایدار هستند. زندگی پایدار بر کاهش استفاده از منابع طبیعی زمین تأکید میکند. نوجوانان ضمن مطالعه این کتاب با رفتارهای زسیتمحیطی که لازمه حفاظت از منابع طبیعی زمین و سلامت محیطزیست است آشنا میشوند.
مراقبت از کره زمین هم کتاب دیگری است که ضمن یادآوری تغذیه و زندگی سبز درباره راه رسیدن به آن می گوید که همه ما از تأثیراتی که فعالیتهای روزانهمان در کره زمین به وجود میآورند آگاه هستیم. انتخاب زندگی سبز و تغذیه سبز یکی از راهکارهای مهم در مسیر توسعه پایدار، صرفه جویی در مصرف انرژی و استفاده از محصولات غذایی ارگانیک و محلی است. خریدن محصولات غذایی و کالاهایی که وارداتی نیستند، استفاده از محصولات بازیافتی، پرورش مواد غذایی در باغچههای خانگیمان، تهیه کود کمپوست از زایدات به منظور کاهش حجم زباله، استفاده از وسایل برقی کممصرف نمونههایی از انتخاب سبک زندگی و تغذیه سبز است که سلامت محیط زیست و سالم سازی کره زمین را تضمین میکند. نوجوانان ضمن مطالعه این کتاب با شیوههای سبک زندگی سبز و توسعه پایدار آشنا میشوند.
منبع : ایرنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.