محققان دانشگاه ایروین کالیفرنیا نسل جدیدی از پتوهای فضایی را ساختند که امکان تنظیم دما توسط کاربر را در اختیار میگذارد.
برای طراحی این پتوی جدید محققان از ساختار پوست تطبیقپذیر و پویای گونههای مختلف ماهی مرکب، اختاپوسها و سپیداجها الهام گرفتند. توانایی منحصر به فرد سرپایان (ردهای از نرمتنان)در تغییررنگ سریع آنها نتیجه بهرهمندی از سلولهای پوستی موسوم به chromatophore است که قادرند به سرعت از حالت دانههای برجسته به دیسکهای تخت تغییرشکل دهند.
محققان از ساختار مشابهی برای طراحی پتوی فضایی استفاده کردند. سطح این پتو از مادهای پوشیده شده که به شکل یک لایه از صفحات فلزی مجاور یکدیگر است. در حالت عادی این صفحات کل سطح را پوشاندهاند و ماده تمام گرما را به دام میاندازد، اما زمانی که پتو کشیده میشود، این صفحات از هم جدا شده و امکان عبور پرتوهای مادون قرمز داخل و خروج گرما به فضا را فراهم میکند.
محققان کاربردهای مختلفی را برای این فناوری جدید پیشبینی میکنند. برای مثال ممکن است از این ماده بعنوان یک عایق حرارتی تطبیقپذیر استفاده شود یا با استفاده از آن چادرهایی برای اقامت در طبیعت تولید شود. همچنین میتوان از این فناوری برای مدیریت موثر دما در تجهیزات الکترونیکی ارزشمند استفاده کرد. یکی از مهمترین کاربردهای این فناوری در تولید پوشاک با قابلیت تنظیم دمای بدن است. بدین ترتیب میتوان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در هزینههای تهویه هوا و مصرف انرژی در محیطهای بسته صرفهجویی کرد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Communications منتشر شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.