مبتلایان به سندرم روده تحریکپذیر غالبا نمیتوانند فرآوردههای لبنی و برخی غلات مانند گندم را استفاده کنند. برای آنان رژیمهای حذفی توصیه میشود و مراجعه به مشاور تغذیه کمک کننده است.
این وضعیت یکی از شایعترین اختلالات گوارشی است ولیعلت آن به خوبی شناخته نشده است.
اثرات این بیماری میتواند ناشی از اختلال در بخشهایی از سیستم عصبی باشد که عملکرد روده را کنترل میکنند.
سندرم روده تحریکپذیر معمولا با استرس، عدم تحمل غذایی، جراحیهای شکم، داروهای آنتیبیوتیک و تغییرات هورمونی در سیکلهای قاعدگی شروع میشود.
علائم
درد شکم، نفخ، دفع نامنظم و تغییر وضعیت از اسهال به یبوست و به عکس درد به هنگام دفع مدفوع یا باد.
مواد غذایی مفید
سبزیجات و میوهها به دریافت ویتامین، مواد معدنی و فیبر محلول کمک میکنند.
آبمیوههایی که با لاکتوباسیلوس پلانتاروم غنی شدهاند برای فلورمیکروبی روده بزرگ مفید هستند.
به ویژه استفاده از این محصولات در مبتلایانی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند بسیار مفید است.
گوشت بدون چربی و گوشت ماهی منبع با ارزش پروتئین هستند که معمولا توسط این بیماران به خوبی تحمل میشوند.
روغن زیتون و روغن آفتابگردان برای این افراد توصیه میشود.
شیر سویا به جای فرآوردههای لبنی انتخاب خوبی برای این افراد است.
درمانهای رایج
داروهایی که سرعت حرکت محتویات روده را کند میکنند در درمان اسهال میتوانند موثر باشند و از داروهای آنتیاسپاستیک نیز برای رفع درد استفاده میشود.
برخی متخصصان معتقدند که عدم تحمل غذایی علت اصلی بروز این بیماری است و در موارد مشکوک استفاده از رژیمهای حذفی به مبتلایان توصیه میشود.
سایر اقدامات
* سندرمروده تحریکپذیر غالبا با استرس مرتبط است.
تغییر شیوه زندگی، روان درمانی، هیپنوتیزم درمانی، تکنیکهای آرام بخش و ورزش میتواند بسیار کمک کننده باشد.
* داشتن عادت منظم غذایی بسیار ضروری است.
بعلاوه حفظ رژیم غذایی یا متنوع نیز بسیار مهم است.
* مکمل روغن گل مغربی میتواند در سندرم روده تحریکپذیر که با دوران قاعدگی مرتبط است مفید باشد.
مواد غذایی که باید پرهیز شوند
مبتلایان به سندرم روده تحریکپذیر غالبا نمیتوانند فرآوردههای لبنی و برخی غلات مانند گندم را استفاده کنند.
بنابراین برای آنان رژیمهای حذفی توصیه میشود و در این موارد مراجعه به مشاور تغذیه بسیار کمک کننده است.
نخود، لوبیا قرمز، عدس، سیب، انگور و کشمش میتوانند باعث تحریک علائم شوند.
کلم بروکسل، گل کلم، کلم بروکلی و سایر سبزیجات خانواده کلم میتوانند علائم را تشدید کنند.
گوشتهای فرآوری شده، سوسیس، ماهی دودی باید برای ۱۴ روز حذف شوند تا بهبود علائم بررسی شود.
برنامه غذایی برای مبتلایان به سندرم روده تحریکپذیر
معمولا مبتلایان به این بیماری خود نسبت به نوع غذایی که میتوانند به راحتی تحمل کنند و غذاهایی که باعث تشدید علائم آنان میشوند آگاهی دارند.
در زیر نمونهای از برنامه غذایی ارائه شده است که معمولا در این بیماران به خوبی تحمل میشود.
میان وعدهها
* کیک جو * موز * ماست * پروبیوتیک * بیسکویتهای ذرتی و بدون گندم * کیک برنج
وعدههای اصلی
* استیک ماهی سالمونبا سبزیجات برگ سبز * شربت پرتقال * قارچ با کدو و لوبیا سبز کمپوت میوه * گوشت گوسفند کبابی با سیبزمینی پخته و هویج عسلی * گلابی و هلو
وعدههای سبک
* سیبزمینی پخته با ماهی تن
* سیب و گلابی * ساندویچ گوشت کبابی و گوجهفرنگی با نان جو * ماست سویا * کیک برنج با هوموس و سالاد * یک موز بزرگ
صبحانهها
* غلات صبحانه به همراه تکههای موز * شیر بدون چربی یا شیر سویا * تخممرغ پخته با نان * یک لیوان آب پرتقال * ماست پروبیوتیک * سالاد میوه با تکههای نان تست و بادام خردشده
سلامت نیوز: مهار روده تحریک شده با تغذیه
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.