توجه به روند توسعه علوم، همگانی کردن و انتقال میراث آن به دنیای نوین امروزی در جهت آشنا کردن نسل جدید با دستاوردهای علمی کهن ایران، از عوامل ایجاد موزه علوم و فناوری شد تا علاوه بر معرفی پیشینه علمی ایران، به حضور در میادین بین المللی و رقابت با موزه های جهان، بپردازد.
در همین راستا، در چهل و ششمین مجمع سالانه کمیته بینالمللی موزهها و مجموعههای علوم و فناوری (CIMUSET) که با عنوان «موزهها در دنیای دیجیتال» در سال جاری در شهر اُتاوا کانادا با همکاری موزه انجنیوم Ingenium و با حضور بیش از ۵۰ کشور دنیا برگزار شد، موزه ملی علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران با حضور در این مجمع و معرفی ظرفیت های ایران، توانست نظر بُرد اجرایی سیموست را برای میزبانی این مجمع در سال ۲۰۲۰ جلب کند.
در نهایت از بین کشورهای ایران، چین و کره جنوبی، «ایران» رسما بعنوان میزبان چهل و هشتمین مجمع سالانه موزههای علوم و فناوری جهان در سال ۲۰۲۰ انتخاب شد.
برنامه های ایران برای میزبانی از این کمیته بین المللی، خبرنگار علمی ایرنا را برآن داشت تا به گفت و گو با «سیف الله جلیلی» رئیس موزه ملی علوم و فناوری جمهوری اسلامی بپردازد.
** گذری بر تاریخچه تاسیس سیموست
مجمع سالانه کمیته بین المللی موزه ها و مجموعه های علوم و فناوری با نام مخفف سیموست که یکی از کمیتههای شورای بینالمللی موزهها (ICOM) است از سال ۱۹۷۲ میلادی (۱۳۵۱) و با هدف حفاظت از میراث علوم و فناوری و اشاعه دانش، توسعه و پیادهسازی برنامههای ایکوم، تدوین برنامهای با موضوع حفاظت از میراث فرهنگی در موزههای علوم و فناوری و پیشنهاد آن به ایکوم، همکاری و تبادل اطلاعات میان موزهها، متخصصان، کارشناسان و افرادی که به نحوی با علوم و فناوری و اشاعه آن در ارتباطند، معرفی زمینههای مورد علاقه موزههای علوم و فناوری در چارچوب ایکوم، همکاری با کمیتههای ملی و سازمانهای منطقهای ایکوم و سایر کمیتههای بینالمللی در موضوعات مرتبط ایجاد شد.
این کمیته نه تنها در زمینه موزههای علوم و فناوری سنتی و تاریخی، بلکه ساینسسنترها و مراکز علم فعلی که به ترویج و توسعه علم و فناوری در میان اقشار جامعه بویژه کودکان در سراسر جهان میپردازند، را نیز شامل میشود. بر همین اساس حضور در این کمیته بین المللی، به منزله رونمایی و در معرض دید قرار دادن دستاوردهای علمی کهن و نوین کشورهای جهان است که از بُرد بین المللی بالایی برخوردار است.
موزه ملی علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران، تنها موزه مشابه مراکز علم در دنیا است که در سال ۱۳۸۹ با هدف ایجاد فضایی فعال و آگاهیبخش و به منظور آشنایی با میراث و خدمات علمی، فرهنگی دانشمندان و فرهیختگان ایرانی آغاز به فعالیت کرد و در این مدت کوتاه توانست جایگاه مناسبی در میان سایر کشورهای پیشکسوت این کمیته کسب کند و میزبانی چهل و ششمین کنفرانس سیموست را به دست آورد.
** برگزاری سیموست ۲۰۲۰ با محوریت نقش موزه های علوم در فرایندهای محیط زیستی
رئیس موزه ملی علوم و فناوری با اشاره به اینکه بیش از ۶۰ کشور در این کنفرانس شرکت خواهند داشت، گفت: کنفرانس سیموست از جمله کنفرانس های دارای بُرد بین المللی است که در میان موزه های علوم و مراکز دانشگاهی شناخته شده و پرطرفدار است و میزبانی آن، فرصت خوبی را برای معرفی کشور و دستاوردهای ایران فراهم می کند.
وی افزود: هدف از برگزاری این کنفرانس، رونمایی از آخرین دستاوردهای نمایشی موزه علوم و فناوری در سراسر جهان است که هر سال یک موضوع خاص را مورد بررسی قرار می دهد. به همین منظور بناداریم کنفرانس سیموست ۲۰۲۰ را با محوریت نقش موزه های علوم در فرایندهای محیط زیستی، برگزار کنیم تا در یابیم که گرمایش زمین چه اثری بر علوم خواهد داشت.
جلیلی یادآور شد: براساس آن، فراخوان ارسال مقاله در سراسر دنیا داده می شود و همه کشورهای عضو مشارکت خواهند کرد. همچنین مطابق با این محوریت، کارهایی که در کشور در این زمینه انجام شده است، ارایه می شود.
** هزینه های کنفرانس سیموست، بر عهده کشورهای شرکت کننده
رئیس موزه ملی علوم و فناوری با بیان این که این کنفرانس ۵ روزه خواهد بود که سه روز کنفرانس و دو روز باقیمانده برای بازدید از موزه علوم و فناوری و فضاهای فرهنگی است، خاطرنشان کرد: تاثیر و بُرد جهانی این کنفرانس برای ما مهمترین مطلب است چرا که تنها مرجع در جهان است و هر سال کشورهای زیادی تلاش می کنند تا میزبانی آن را بر عهده داشته باشند.
وی درباره هزینه این کنفرانس هم اظهار داشت: قانون سیموست بر این امر حاکم است که هر عضوی حق عضویت خود را پرداخت می کند و بار مالی برای کشور میزبان نخواهد داشت. بر همین منوال، میزبانی ایران نه تنها هزینه ای بر دوش کشور ندارد و تمامی هزینه ها بر عهده کشورهای شرکت کننده است بلکه در کنار معرفی کشور، ارزآوری هم صورت می گیرد.
** برگزاری بهینه کنفرانس، نیازمند ورود بخش خصوصی
جلیلی گفت: در سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) کشور ژاپن میزبان این کنفرانس خواهد بود اما پیش از آن نماینده سیموست جهت بازدید امکانات و فضاهای موزه به ایران خواهد آمد تا در کنفرانس ۲۰۱۹ گزارش آن را خدمت اعضا ارایه دهد.
وی ادامه داد: پس از آن، ثبت نام و فراخوان کنفرانس سیموست ۲۰۲۰ که قرار است در ایران برگزار شود، آغاز می شود.
جلیلی با اشاره به اینکه تحریم ها تاثیری بر برگزاری کنفرانس سیموست ندارد اما راهکار برگزاری بهینه آن، ورود و حمایت بخش خصوصی به این عرصه است، تصریح کرد: زیرساخت های این میزبانی مهیا شده است اما به یقین حمایت بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان ما را در برگزاری بهتر آن یاری خواهد کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.