فرایند هابر : آمونیاک ماده پرارزشی است که در تهیه کودهای شیمیایی، مواد منفجره و مواد شیمیایی صنعتی ـ تجاری کاربرد دارد. اولین بار یک دانشمند آلمانی به نام «فریتس هابر» موفق شد آمونیاک را در مقیاس آزمایشگاهی از N2,H2 تولید کند. این واکنش نمونه ای از کاربرد عملی تعادل می باشد. این واکنش در دمای اتاق، ثابت تعادل بزرگی دارد و انتظار می رود پیشرفت چشم گیری داشته باشد، ولی چون انرژی فعالسازی زیادی دارد، سرعت واکنش در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد به اندازه ای کم است که در این دما به تعادل نمی رسد. در واقع واکنش در این شرایط از لحاظ ترمودینامیکی مساعد است ولی به طور سینتیکی کنترل می شود.
هیدروژن لازم برای فرایند هابر را از گاز طبیعی تهیه می کنند.
نیتروژن یکی از عنصرهای سازنده و اصلی پروتئین ها، نوکلئیک اسیدها، ویتامین ها و هورمون هاست. از این رو در بدن همه گیاهان و جانوران وجود دارد و در مقیاس صنعتی (از جمله برای فرایند هابر) از تقطیر جزء به جزء هوای مایع به دست می آید.
انواعی از باکتری های موجود در خاک می توانند آمونیاک و کودهای آمونیوم دار را به نیترات تبدیل کنند.
آمونیاک پرکاربردترین ترکیب نیتروژن دار است که نسبت به دیگر ترکیبات آن درمقیاس مولی بسیار بزرگی در صنعت تولید می شود.
ویلیام رامسی کاشف گازهای نجیب در اواخر قرن نوزدهم پیشبینی کرده بود که جهان تا اواسط قرن بیستم از نیتروژن قابل استفاده گیاهان تهی خواهد شد که این امر توانست کاهش تدریجی فراوردههای کشاورزی و گرسنگی مردم جهان را به دنبال داشته باشد؛اما موفقیت هابر و همکارش « کارل بوش» در تهیه آمونیاک (که کسب جایزه نوبل در سال ۱۹۱۸ را برای آنها به همراه داشت)نشان داد که پیشبینی رامسی نادرست بوده است.
ساخت تجهیزات لازم برای تولید آمونیاک به روش هابر مدیون مهندسی کارل بوش است که به همین دلیل گاهی از فرایند هابر به عنوان فرایند « هابر ـ بوش» نام برده می شود.
فرایند هابر هرچند به علت استفاده از آمونیاک در ساخت مواد منفجره باعث طولانی تر شدن جنگ جهانی اول گردید، اما به دنبال آن شرایط تولید کودهای شیمیایی و افزایش بازده ی غلات فراهم شد.
عالی بود کامل متوجه شدم مرسی