کودکان گلهای ظریفی هستند که نیاز به مراقبت و توجه خانواده دارند. سلامتِ روانِ کودکان مرهون تلاشها و مطالعات خانوادههای آگاه و توانمندی است که برای رشد فرزندانشان خود را همچنان نیازمند یادگیری میدانند. یکی از نکاتی که اغلب خانوادهها در جلساتِ مشترک با مدرسه مطرح میکنند، انگیزهبخشی به فرزندان است. در این مقاله به سه راهکارِ اساسی در این زمینه اشاره شده و مطالعهی بیشتر در این زمینه به اولیای فرهیخته واگذار میشود:
۱٫ خوب بشنوید: کودکان در دوران دبستان، پرحرفتر هستند و به اولیا فرصت مناسبی میدهد تا هم شنوندهی خوبی برای حرفهایشان باشند و هم از میان حرفها، کودکانشان را بهتر بشناسند و نکاتی را که نیاز به آموختن دارند، کشف کنند. خوب شنیدن یعنی به حرفها، درددلها، گلایهها و حتی دستاوردهای موفقیتآمیز کودکان گوش کنیم، اما منتقد و سرزنشگر نباشیم. بشنویم و همدردی کنیم. بشنویم و از خود او بخواهیم برای مشکلش راهکاری پیدا کند. سپس در میان نظراتِ او، نظر خودمان را هم مطرح کنیم و از او بپرسیم که در مورد ایدهی ما چه احساسی دارد. خوب شنیدن بسیار پیچیده است و نیاز به تأمل و نیز صبوریِ اولیا دارد.
۲٫ خوب ببینید: بعضی بچهها کمحرفتر هستند. آنها دوست دارند شما بر تمرینها و تکالیفشان نظارت داشته باشید. کارهای خوبی که میکنند، هرچند کوچک، ببینید و مشوقشان باشید. به نیمهی پر لیوان نگاه کنید و اگر در درسی پیشرفت کردهاند، آن را مد نظر قرار دهید. اتاق مرتب آنها را ببینید، کمکی را که به خواهر کوچکترشان میکنند ببینید و کتابی را که در اوقات بیکاری میخوانند ببینید. این خوبدیدنها و تشویقکردنها بهترین سرچشمهی انرژی برای کودکِ شماست. اگر احساس کند دیده میشود، نیازی به خودنمایی پیدا نمیکند و در کارهایش موفقتر از قبل ظاهر خواهد شد.
۳٫ خوب صحبت کنید: به جملاتی که بین شما و فرزندتان رد و بدل میشود توجه داشته باشید. نگاه والد-فرزندی را به نگاه دوستانه تبدیل کنید و به جای سرزنش و نصیحت، از نظرسنجی استفاده کنید. به طور مثال به جای اینکه بگویید: «برو و تکالیفت را انجام بده» بهتر است بگویید «نظرت چیست که در ساعتی که من مطالعه میکنم تو هم در کنار من به انجام تکالیفت بپردازی؟»
نظرخواهی و ایجاد همدلی همیشه بیشتر از دستور دادن اثربخش بوده و هست. اینکه کودکتان بداند در تمام امور، مشوق او هستید و نظرش را در کارها میپرسید، بهترین زمینهی انگیزهبخشی برای او خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.