محققان دانشکده پزشکی اوهایو آمریکا در یک مطالعه مشترک برای اولین بار به ارتباط بین وجود پروتئین کلاسترین و ابعاد مختلف بیماری سندروم کاردیو متابولیک (Cardiometabolic syndrome) از راه عملکرد آن در کبد پی بردند.
سندروم کاردیو متابولیک مجموعه ای از علائمی را دربرمی گیرد که خطر بیماری قلبی، ابتلا به دیابت و سکته را در فرد افزایش می دهد. این علائم؛ شامل فشارخون بالا، قند خون بیش از حد مجاز، چربی بدنی زیاد اطراف شکم و میزان غیرعادی کلسترول و تری گلیسیرید است. خطر ابتلا به این سندروم در افرادی که فعالیت بدنی مناسبی ندارند یا دخانیات مصرف می کنند بیشتر است.
دکتر دیوید بردلی عضو هیات علمی دانشگاه دولتی اوهایو در بخش غدد درون ریز، دیابت و متابولیسم گفت: هدف ما کشف عوامل تولید شده توسط سلول ها در بافت چربی بود که بر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی موثر است. گروه ما به طور خاص می خواست آن دسته از عواملی را کشف کند که در حفظ قالب بافت چربی تاثیر دارند.
یافته های این مطالعه نشان می دهد یک نوع پروتئین خاص خارج سلولی به نام کلاسترین که سلول های چربی افراد چاق بیش از حد تولید می کنند، به شدت با مقوله مقاومت به انسولین، همچنین خطر بیشتر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون بالا، کبد چرب، کلسترول بالا و مرگ و میر این بیماران مرتبط است.
مقاومت به انسولین عامل اصلی ابتلا به دیابت نوع ۲ است و بیماران مبتلا به چاقی معمولا نشانه های هر دو تبعات سندروم متابولیک و قلبی و عروقی را با هم دارند.
محققان در این مطالعه روش بیان ژنی، تحلیل های همبستگی و اندازه گیری خون ۵۴ بیمار چاق و ۱۸ بیمار متوسط اندام را بررسی کردند . این مطالعه همچنین شامل کشت سلول های انسانی و موش هایی نیز می شد که در معرض تبعات چاقی بودند.
دکتر کرگ کنت استاد دانشکده پزشکی اوهایو می گوید: یافته های این مطالعه چندرشته ای به دانش ما در مورد اهمیت پروتئین کلاسترین در ابتلا به سندروم کاردیو متابولیک می افزاید و ممکن است در نهایت به بهبود و توسعه درمان های جدید برای این بیماری منجر شود؛ بیماری متشکل از دیابت، فشار خون بالا و چاقی. تاکنون روی نقش این پروتئین در ابتلا به بیماری های مختل کننده سیستم عصبی مانند آلزایمر مطالعه شده بود؛ اما اکنون به نظر می رسد این پروتئین نقش گسترده تری در ابتلا به بیماری های دیگر و فیزیولوژی انسانی داشته باشد.
دکتر استیون تی سی وانگ مدیر گروه سیستم های پزشکی های و زیست مهندسی نیز می گوید: این مطالعه قدرت سیستم های در حال ظهوری را نشان می دهد که زیست شناسی به آنها در کشف اهداف و سازوکارهای بیماری های ترکیبی مانند سندروم کاردیو متابولیک نزدیک شده است. پروتئین کلاسترین یکی از اجزای کلیدی ماتریکس برون سلولی است و این مطالعه بینش تازه ای برای درک نقش پروتئین مزبور واکنش های متقابل خرده محیط های بافتی بیماری های مختلف از جمله دیابت، سرطان و اختلال های عصبی به دست می دهد.
همچنین دکتر ویلا سوئه مدیر مرکز تحقیقات متابولیسم و دیابت و استاد پزشکی در بخش غدد درون ریز، دیابت و متابولیسم اوهایو می گوید: یک موضوع مهم رسیدن به راهکاری واحد برای تعیین اجزای سندروم کاردیو متابولیک است. وقتی سلول های چربی هنگام چاق شدن فرد بزرگ تر می شود پروتئین کلاسترین بیشتری تولید می کنند و بر اثر این امر ، سلول های چربی همزمان با چاق شدن فرد تولید کلاسترین را افزایش می دهند. کلاسترین می تواند نشانگر بیماری و هدفی درمانی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری نیز باشد.
یافته های این مطالعه در نشریه مراقبت های دیابت منتشر شده است.
منبع : ایرنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.