به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ ، به نظر میرسد در میان گجتهایی که بیهوده به نظر میرسند، “فیجتاسپینرها”(fidget spinners) از همه عجیبتر باشند. با این حال، دانشمندان “دانشگاه ملی تایوان”(NTU) اخیراً دریافتهاند که میتوان از این ابزار برای تحلیل نمونههای خون ساکنان مناطق فقیرنشین استفاده کرد.
اسپینرها معمولاً از سه شاخه سنگین تشکیل شده و یک بلبرینگ نیز دارد که در مرکز آن قرار گرفته است. کاربران برای غلبه بر مشکل تمرکز یا بیقراری، مرکز اسپینر را در دست میگیرند و شاخههای آن را به گردش درمیآورند. این اسباب بازی میتواند به عنوان یک مکانیسم انتشار برای مقابله با انرژی عصبی یا استرس به کاربران کمک کند.
ابزار دیگری که میتوان از آن برای تحلیل نمونه خونی استفاده کرد، “سانتریفوژ” (centrifuge) است که هنگام آزمایش نمونههای خون، نیروی گریز از مرکز را برای جداسازی پلاسما از سلولهای خون به کار میگیرد. پلاسما، حاوی پروتئین، ویروس و مواد دیگری است که حاکی از وجود بیماری هستند. با وجود این، استفاده از سانتریفوژها، زمانبر است و به یک منبع نیرو نیاز دارد؛ در نتیجه موجب میشود به کار بردن آن در کشورهای در حال توسعه یا دورافتاده دشوار باشد.
پژوهشگران دانشگاه ملی تایوان، کاربرد اسپینر را برای این هدف بررسی کردند. آنها برای این کار، نمونههای خون انسان را در سه لوله آزمایشی قرار دادند و در آنها را محکم کردند؛ سپس لولهها را به شاخههای اسپینر بستند.
در این بررسی مشخص شد که حرکت دادن اسپینر با انگشت و چرخاندن آن برای سه تا پنج بار، میتواند امکان جداسازی ۳۰ درصد پلاسما را با دقت ۹۹ درصد فراهم کند. این فرآیند، تنها چهار تا هفت دقیقه زمان برد. پس از بررسی پلاسمای جدا شده، پروتئین HIV نوع یک که به خون اضافه شده بود، با موفقیت شناسایی شد.
مقاله این پژوهش، در مجله “Analytical Chemistry” به چاپ رسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.