قرار گرفتن ماه، زمین و خورشید در یک راستا پدیده خسوف یا ماه گرفتگی را رقم می زند. این پدیده که موجب سرخ رنگ دیده شدن سطح ماه می شود؛ از عصر امروز (یکشنبه) تا بامداد فردا (دوشنبه) در آسمان مناطق عمده ای از جهان؛ از جمله کل قاره امریکا شامل شمال و جنوب آن، انگلیس، گرینلند، ایسلند، ایرلند، نروژ، سوئد، پرتغال، فرانسه و سواحل اسپانیا قابل مشاهده است.
بقیه بخش های اروپا مانند آفریقا شاهد خسوف جزئی هستند؛ اما این رویداد در بخش های زیادی از آسیا، استرالیا و نیوزیلند دیده نمی شود.
وقوع این خسوف کامل همزمان با حالت ابرماه موقعیت متفاوتی را نسبت به ماه گرفتگی های دیگر فراهم آورده است. ابرماه (supermoon) یعنی ماه در حضیض است و در جایی از مدار خود قرار دارد که در کمترین فاصله با کره زمین بوده و کامل ترین مرحله خود را می گذراند. ضمن اینکه مدت زمان خسوف نیز نسبتا طولانی است و بسته به موقعیت مکانی دست کم ۱ ساعت به طول می انجامد.
پاتریک هارتیژن/ Patrick Hartigan، اختر فیزیک شناس در دانشگاه رایس شهر هیوستون امریکا در این مورد می گوید: این رویداد واقعا موقعیت خوبی است، زیرا تنها وضعیت ابرماه با خسوف کامل همراه نشده؛ بلکه مدت زمان خسوف نیز به اندازه مناسب طولانی است.
این ماه گرفتگی در کشور آمریکا یکشنبه شب آغاز و بامداد دوشنبه پایان می یابد و بسته به موقعیت مکانی تا حدود ۳ ساعت به طول می انجامد. خسوف با مرحله خسوف جزئی حوالی ساعت ۱۰ و ۳۴ دقیقه شب به وقت شرق آمریکا آغاز می شود، خسوف کلی حوالی ساعت ۱۱ و ۴۱ دقیقه اغاز شده و دست کم ۶۲ دقیقه طول خواهد کشید.
به گفته هارتیژن، همچنین از آنجا که خسوف از ابتدای شب در روز یکشنبه آغاز می شود و روز دوشنبه نیز در آمریکا تعطیل رسمی است (۲۱ ژانویه/ به مناسبت تولید مارتین لوترکینگ) فرصت مناسبی برای خانواده هاست تا به همراه کودکان خود از این رویداد طبیعی بهره ببرند.
***خسوف بعدی دو سال بعد
تام کرس/ Tom Kerss منجم در رصدخانه سلطنتی گرینویچ نیز می گوید: خسوف کامل بعدی در فاصله طولانی تری یعنی حوالی ماه مه ۲۰۲۱ روی می دهد.
این خسوف در انگلیس ساعت دو و ۳۶ دقیقه بامداد آغاز می شود و بهترین زمان برای رصد خسوف کامل ساعت ۵ و ۱۲ دقیقه صبح است زمانی که ماه کامل وارد سایه زمین می شود.
به گفته کرس، ماه بین ساعات ۴ و ۴۰ تا ۶ و ۴۵ دقیقه خسوف کامل را تجربه می کند بنابراین بیش از یک ساعت زمان برای رصد آن وقت هست.
آخرین خسوف کلی در ماه ژوئیه ۲۰۱۸ (۳۰ تیر ۹۷) به وقوع پیوست و در بخش های زیادی از زمین از جمله آسیا، آفریقا، اروپا، جنوب آمریکا و ایران قابل رویت بود. همچنین دو رویداد دیگر ابرماه برای سال جاری پیش بینی می شود که در ماه های فوریه و مارس روی خواهند داد.
به گزارش ایرنا، همچنین خسوف جزئی در ایران قابل مشاهده است، ماه در تهران ساعت ۷ و ۱۳ دقیقه صبح اول بهمن غروب می کند و حدود ۹ دقیقه از آغاز خسوف را می توان دید، زیرا پیش از گرفت کامل ماه غروب می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.