به گزارش بهداشت نیوز، با وجود آلودگی هوای روزهای اخیر، سؤالی که ذهنها را مشغول میکند این است که آیا آلودگی هوایی که جشنواره فجر را تعطیل کرد، ورزشکردن را هم میتواند به تعطیلی بکشاند یا خیر؟! همه ما میدانیم که ورزشکردن برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت فوقالعاده موثر است؛ اما با وجود آلودگی هوا که باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریها میشود چطور؟! باز هم ورزشکردن مفید خواهد بود؟ در ادامه پاسخ تمام این پرسشها را بهصورت کاملاً علمی در اختیارتان قرار خواهد داد.
بررسی آلودگی جهانی
در سال ۲۰۰۴ در کشور استرالیا، تحقیقی با موضوع «آلودگی جهانی» صورت گرفت. کوچکترین تماس با آلودگی در حین ورزشکردن میتوانست به ششها آسیب برساند. نتیجه این تحقیق نشان داد، افرادیکه بیرون از منزل ورزش میکنند باید نسبت به سلامتیشان نگران باشند. طبق این پژوهش، ذرات آلوده هوا، هنگام ورزشکردن از اولین دیواره دفاعی بدن یعنی موهای بینی عبور کرده و وارد ششها خواهند شد که بسیار خطرساز است.
کم و کاستیهای تحقیقات قدیمی
متأسفانه ایرادی که میتوان به مطالعات انجام شده در مورد آلودگیها نسبت داد، این است که همگی این آزمایشات فقط برای مدتی کوتاه انجام گرفتهاند و فقط شرکتکنندگان برای زمانی محدود داخل اتاقک آلوده قرار گرفته و ورزش میکردند؛ اما نتایج بهدست آمده توسط مطالعاتی که بهتازگی صورت گرفته، کاملاً متفاوت است و روزنههایی از امید برای ورزشکاران ساکن مناطق و شهرهای آلوده دارد.
خوشبختانه بعد از مدتها، مطالعات جامعی توسط دانشگاه دانمارک، یکی از هشت کشور صورت گرفت که سلامت، سرطان و رژیم غذایی افراد را مورد بررسی قرار میداد. در این مدل آماری ۵۲ هزار نفر به مدت ۱۳ سال تحت نظر قرار گرفته شدند و تمامی اطلاعات در مورد سبک، نحوه زندگی و وضعیت سلامتی آنها به شکل مجموعه دادههای آماری جمعآوری شد (حتی برای افرادیکه در طول مدت تحقیق، جانِ خود را از دست دادند نیز علت مرگ و تمامی نکات دیگر مورد بررسی قرار گرفت).
آنها این اطلاعات را با وضعیت آلودگی هوای دانمارک ترکیب کردند تا تأثیر ورزشکردن در هوای آلوده را بر زندگی افراد اندازهگیری کنند. نتیجه بسیار عجیب این بود که ورزشکردن در هوای آلوده نقش محافظتی داشته و به حفظ سلامتی افراد کمک خواهد کرد! در نتیجه برطبق این تحقیق، ورزشکردن در هوای آلوده هیچ ارتباط مستقیمی با مرگ افراد شرکتکننده نداشت.
مطالعه دیگری نیز در این زمینه بر روی موشها صورت گرفت که نشان میداد، انجام ورزشهای هوازی در هوای آلوده اثرات ضد التهابی بر روی موشها داشته است. البته با وجود تمامی این موارد گفتهشده و به اثبات رسیدن اثرات ضد التهابی ورزش در هوای آلوده، باز هم این تحقیقات محدود بوده و نیازمند مطالعات بیشتری در این زمینه هستیم. برطبق مطالعات و یافتههای دانشمندان، ظاهراً ورزشکردن در هوای آلوده بهتر از به کلی ورزش نکردن است. با این حال، بهتر است برای کاهش احتمال آسیبِ ورزشکردن در هوای آلوده، نکاتی را مد نظر قرار دهید.
نکاتی در مورد ورزش در هوای آلوده
بهترین زمان برای ورزش
قطعاً میدانید که وقتی هوا گرم باشد، آلودگی هوا نیز شدیدتر خواهد بود. زمانیکه دمای هوا بالاست، نور خورشید و گرما باعث ترکیب هوا با ترکیبات شیمیایی شده و دود غلیظ و آلودهای تولید میکند که ترکیبی از دود، دوده و گازهای شیمیایی است؛ بنابراین صبح یا شب، به دلیل خنکبودن هوا، بهترین زمان برای ورزشکردن است.
تمرین با برنامه ورزشی آنلاین
در هر صورتی، ورزشکردن بهتر از ورزشنکردن است. پیشنهاد میکنیم تمرینات خود را در فضای منزل با برنامه ورزشی آنلاین شخصی خودتان دنبال کنید. برای پیدا کردن بهترین برنامه ورزشیِ موجود، کافی است نام برنامه ورزشی را در موتورهای جستجو وارد کنید تا گوگل اولین و بهترین گزینه را در اختیارتان قرار دهد
بهترین مسیر برای ورزش
در خیابانها و جادههای شلوغ ورزش نکنید، زیرا میزان آلودگی در این مکانها بیشتر خواهد بود. بهتر است برای ورزشکردن، به فضاهای سرسبزتر یا پارکهای دنج اطراف شهر بروید.
استفاده از ماسک
استفاده از یک ماسکِ فیلتردار، حرکتِ بسیار زیرکانهای است. ورزشکارانی که در حین ورزش، از ماسکهای فیلتردار استفاده میکنند، بسیار کمتر در معرض هوای آلوده و ریزگردها قرار خواهند گرفت.
مصرف آنتی اکسیدان بیشتر
اگرچه بدنتان به خودی خود آنتی اکسیدان تولید میکند، اما قطعاً این میزان برای تأمین نیازهای بدن و مبارزه با استرسِ ناشی از آلودگی هوا کافی نخواهد بود. برای اینکه از بدنتان در برابر رادیکالهایِ آزادِ مضر محافظت کنید، باید میزان آنتیاکسیدانهای دریافتی را افزایش دهید و میوههایی مثل انار، بلوبری و سبزیجاتی مثل کلم بروکلی و گیلاس میل کنید. (بمبهای طبیعی، تقویتکننده سیستم ایمنی بدن)
مصرف مایعات کافی
کسانیکه تمایل دارند در هوای آلوده هم ورزش کنند، باید به مواردی همچون گرمکردن بدن، به مدت ۱۰ دقیقه، پیش از ورزش توجه کرده و مصرف مایعاتی مثل شیر و آبمیوه را در برنامه روزانه خود قرار دهند. مصرف اینگونه مایعات در هوای آلوده، باعث کاهش اثرات ریزگردها میشود.
نکات پایانی
همانطورکه گفته شد، آلودگی هوا به یکی از مشکلات جدی مردم تبدیل شده است. در کنار معضل آلودگی هوا، تحرک نداشتن نیز خود مشکلی دیگر به شمار میرود. اگر سالم هستید و بیماری و مشکل خاصی شما را رنج نمیدهد، آلودگی هوا بهانه خوبی برای کنار گذاشتن ورزش نخواهد بود.
تحرک و فعالیت در شرایط آلودگی هوا، قوانین خاص خودش را دارد. از آنجاییکه در هنگام ورزشکردن، دم و بازدم بیشتری انجام میشود، آلایندههای بیشتری وارد بدن شده و ذرات معلق، بیشتر از سایر ذرات به ریه نفوذ میکنند. پس تا میتوانید ورزش در فضاهای باز را فراموش کنید و در محیطهای بسته که از تهویه هوای مناسب برخوردارند، ورزش کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.