رئیس اداره حفاظت محیط زیست شیروان گفت: برای نخستین بار در خراسان شمالی قمری خاوری توسط یکی از محیط بانان منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی این شهرستان واقع در مرز با کشور ترکمنستان مشاهده و ثبت شد.
حمید فخرانی اظهار کرد: این پرنده که بیشتر در جنگل های باز و نزدیک کشتزارها به سر می برد تا حدودی نقاط مرطوب را می پسندد و در بیشتر نقاط ایران به صورت اتفاقی دیده می شود.
وی افزود: با توجه به اینکه این پرنده به ندرت و به طور اتفاقی در ایران مشاهده می شود باید از شکار آن جلوگیری شود.
قمری خاوری ۳۳ سانتیمتر طول دارد و شبیه قمری معمولی است، با این تفاوت که اندازه اش بزرگتر، جثه سنگین تر، بدن و زیر بال ها تیره تر، خال های روتنه بزرگتر و پیشانی و تاج خاکستری کمرنگ تر است که در تضاد با رنگ قهوه ای تر سر است.
لکه ی گردن بزرگتر از قمری معمولی و خطوط آن سیاه و آبی رنگ است؛ هم چنین در اطراف چشم ها حلقه ی گلی رنگ بدون پر دیده می شود.
پرهای پوششی زیر دم و حاشیه های کناری آن سفید است و نژاد روسی آن، که احتمال دیده شدن آن در هر منطقه این ناحیه وجود دارد، دارای شکم خاکستری کم رنگ است.
پرنده جوان فاقد لکه کنار گردن بوده و بدن و بال هایش قهوه ای کم رنگ تر و تا حدودی شبیه پرنده بالغ است؛ پروازش سنگین و مستقیم، با پیچ و تاب کمتر بال ها، در مقایسه با قمری معمولی است.
منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی با ۱۸ هزار هکتار وسعت در شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی و مرز بین ایران و ترکمنستان قرار دارد که دارای ذخیره گاه غنی و ارزشمند گیاهی و جانوری است.
منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی دارای آب و هوایی عموما کوهستانی، با شیبهای تند و درههای عمیق و صخرههای مرتفع است، این منطقه قسمتی از رشته کوههای موسوم به ‘کپه داغ’ را تشکیل می دهد و از مناظر زیبایی برخوردار است.
گلیل و سرانی در ۶۰ کیلومتری شهر شیروان قرار دارد. این منطقه با توجه به دارا بودن ویژگیهای خاص طبیعی از جمله جنگلهای انبوه درختان ارس و تنوع بسیار زیاد پوشش گیاهی و نیز زیستگاه خالص ترین قوچ اوریال، ۲۷ تیرماه سال ۵۰ منطقه حفاظت شده اعلام شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.