محققان دانشگاه پزشکی وین راهکاری را یافتند که در آن اعصاب آسیب دیده با استفاده از تار عنکبوت ترمیم میشوند.
تار عنکبوت به دلیل انعطافپذیری و استحکام فوقالعاده، کاربردهای متعددی از ساخت تارهای ویولن گرفته تا صندلی اتومبیل و تولید تجهیزات الکترونیکی دارد. اکنون محققان کاربرد جدیدی برای این ماده عجیب و اسرارآمیز یافتهاند.
یکی از چالش های اصلی جراحیهای ترمیمی و بازسازی، ترمیم اعصابی است که بیش از ۵ سانتیمتر آنها دچار آسیب شده است. این آسیبها معمولا در تصادفات شدید یا در هنگام برداشتن تومورها در بدن ایجاد میشوند. با وجود این که جراحان برای ترمیم اعصاب میتوانند آنها را پیوند بزنند، این شیوه برای ترمیم آسیبهایی حداکثر به طول ۴ سانتیمتر کارآیی دارد.
تار عنکبوت طلایی بافنده که از حشرات بومی تانزانیا است، در برابر پارگی مقاومتر از نایلون است، چهاربرابر انعطافپذیرتر از فولاد است و تا دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد استحکام خود را حفظ میکند. همچنین دارای خواص ضدباکتری و کاملا ضدآب است. به همین علت ماهیگیران تانزانیایی از آن برای صید ماهی استفاده میکنند.
محققان یک شیوه میکرو جراحی ابداع کردند که در آن از تار عنکبوت بافنده طلایی به عنوان روشی برای اتصال مجدد فیبرهای عصبی پاره شده بهرهگیری میشود. این تکنیک در مدلهای جانوری مورد آزمایش قرار گرفته و امکان ترمیم کامل اعصابی را فراهم کرد که بیش از شش سانتیمتر آنها از بین رفته بود. در این آزمایش فیبرهای پاره شده از تار عنکبوت به عنوان پایهای برای رشد خود استفاده کردند و در مدت ۹ ماه بهگونهای ترمیم شدند که کارآیی کامل خود را به دست آوردند. این در حالی است که تارهای عنکبوت بهطور طبیعی در بدن جانوران جذب شده و هیچگونه آثار مضری برای آنها نداشت.
در حال حاضر محققان در تلاشند برای استفاده از تار عنکبوت به عنوان یک ابزار پزشکی، مجوز دریافت کنند تا بتوانند آزمایشات انسانی را انجام دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.