محققان آمریکایی با استفاده از ابر رایانه ها موفق شدند تغییرات میدان مغناطیسی زمین را شبیه سازی کنند، این موضوع می تواند علت حرکت سریع قطب شمال زمین را توضیح دهد.
حرکت سریع قطب شمال مغناطیسی زمین (که همانند شمال جغرافیایی نیست) مدت هاست توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. این قطب هر سال بطور متوسط حدود ۴۸ کیلومتر (۳۰ مایل) به سمت شمال حرکت می کند.
این حرکت باعث شده که مدل مغناطیسی جهان (World Magnetic Model) – که میدان مغناطیسی زمین را ردیابی کرده و به سیستم جی.پی.اس تلفن های هوشمند و سیستم های ناوبری هواپیماها و کشتی ها اطلاع رسانی می کند- دقیق نباشد.
اکنون محققان دانشگاه مینه سوتا در آمریکا در یک مطالعه جدید موفق شدند تغییرات فیزیکی هسته زمین را با استفاده از ابررایانه ها شبیه سازی کنند که این موضوع می تواند به ارائه یک تئوری جدید در مورد علت حرکت سریع قطب شمال مغناطیسی منجر شود.
میدان مغناطیسی زمین به لطف وجود نیکل و آهن مایع در هسته خارجی این سیاره، در حدود دو هزار و ۹۰۰ کیلومتر (هزار و ۸۰۰ مایل) زیر سطح زمین قرار دارد.
این میدان در امتداد قطب های شمال و جنوب می چرخد و قدرت آن بر اساس اتفاقاتی که در هسته زمین می افتد، کم و زیاد می شود.
تغییرات دوره ای و گاهی اوقات تصادفی در توزیع این فلز مایع متلاطم، موجب بروز اختلالاتی در میدان مغناطیسی زمین می شود.
اگر میدان مغناطیسی را به صورت یک سری نوارهای لاستیکی که از قطب های مغناطیسی و هسته زمین جریان می یابند، تصور کنید؛ در آن صورت تغییرات در هسته زمین اساسا در نوار های مختلف و در مکان های متفاوت کشیده می شود.
تا کنون پیش بینی تغییرات میدان مغناطیسی زمین یک چالش بوده است. به تازگی محققان دانشگاه مینه سوتا در آمریکا در این مطالعه جدید تلاش کردند تا وضعیت های فیزیکی هسته زمین را با استفاده از ابررایانه ها شبیه سازی کنند.
محققان می دانستند که حرکت گرما از داخل زمین به طرف خارج می تواند بر میدان مغناطیسی این سیاره تاثیر بگذارد. به طور کلی این حرکت در حدود ۹ کیلومتر (۶ مایل) در سال صورت می گیرد.
اما آنها متوجه شدند که برخی اوقات در هسته زمین بسته هایی از آهن مایع وجود دارد که گرم تر و سبک تر از مایع اطراف هستند.
اگر اختلاف میان این بیت های مایع داغ و کم تراکم و همتاهای سردتر و چگالتر به اندازه کافی زیاد باشد این مایع گرم می تواند با سرعت خیلی زیاد بالا رود.
سپس این حرکت سریع باعث بروز امواج مغناطیسی می شود که به سمت سطح هسته زمین منحرف شده و جهش های ژئومغناطیسی را ایجاد می کند.
این جهش های ژئومغناطیس بر حرکت قطب شمال مغناطیسی زمین تاثیر می گذارد و حتی می تواند باعث انحراف شدید این قطب از موقعیت خود شود.
‘جاستین ریونو’ متخصص زمین شناسی از دانشگاه ‘مینه سوتا’ در آمریکا می گوید: حقیقت این است که میدان مغناطیسی زمین از این سیاره در برابر پرتوهای کشنده و مخرب خورشیدی محافظت می کند.
بدون وجود میدان مغناطیسی زمین، بادهای خورشیدی می توانند زمین را از اقیانوس ها و اتمسفر آن خالی کنند. اما میدان مغناطیسی زمین ثابت نیست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.