به گزارش بهداشت نیوز: دمدمی مزاج بودن، بی حالی و رخوت هنگام صبح، دوری کردن از جمع خانواده و… اینها نمونهای از رفتارهای نوجوانان است و اکثر والدین آن را تجربه کردند؟ اما سوالی که اینجا مطرح میشود این است: چرا رفتار آدمی در نوجوانی به یکباره تغییر میکند؟
“سارا جین بلکرمر” متخصص مغز و اعصاب و استاد دانشگاه لندن میگوید: “راز رفتار نوجوانان در کارکرد مغز آنهاست. او ۷ نکته مهم راجع به رفتار نوجوانان را متذکر میشود و از والدین میخواهد که به آنها توجه کنند:
۱- مغز نوجوانان همواره در حال تغییر و تحولات عظیم است
برخلاف آن چه در گذشته گفته میشد، امروزه تحقیقات نشان میدهد ساختار و عملکرد مغز نوجوانان هر لحظه تغییر میکند و تحت تأثیر حجم بزرگی از توسعه و گسترش است. در اواسط دهه ۲۰ است که رفتار مغز ثبات پیدا میکند و نوجوان آرام و قرار میگیرد.
اگر کار شما به گونهای است که با نوجوانان در ارتباط هستید و یا اینکه فرزندی نوجوان دارید به یاد داشته باشید که در یکی از حساسترین دورههای زندگی او قرار دارید و سرعت تغییر رفتار و اعمال او را باید بپذیرید. باید به آنها کمک کنید که از دوره وابستگی به خوبی بگذرند و به دورهی بزرگسالی و مستقل شدن وارد شوند.
۲- نوجوانان اغلب تحت تأثیر گروههای دوستی خود هستند و مطابق آنها رفتار میکنند
در این شرایط و در این سن باید بدانید خطراتی مثل مصرف سیگار و الکل، گرایش به مواد مخدر، نوجوان شما را تهدید میکند.نفوذ دوستان و گروه همسالان در زندگی انسان در سالهای نوجوانی در بالاترین حد دیده میشود.
۳- برای بی حالی و سخت بیدار شدن نوجوانان هنگام صبح دلیلی بیولوژیکی وجود دارد
در نگاه اول شاید اغلب والدین اینگونه تصور کنند به دلیل اینکه فرزندشان گاهی تا نیمههای شب تکالیف مدرسه خود را انجام میدهد و یا اینکه در شبکههای اجتماعی مشغول هستند و… نمیتوانند سرحال از خواب بیدار شوند.
شاید این دلایل هم قابل قبول باشد، اما دلیل علمی این است که ملاتونین هورمونی است که در شب ترشح و باعث خواب آلودگی انسان میشود. در دوره نوجوانی این هورمون نسبت به دیگران دوساعت زودتر ترشح میشود و به همین علت ساعت خواب آنها در شب تغییر میکند و زودتر به خواب میروند و صبح نیز به راحتی نمیتوانند بیدار شوند.
۴- داشتن روابط اجتماعی و گروه همسال برای آنان از هر چیزی مهم تراست
به یاد داشته باشید رفت و آمد با دوستان و روابط اجتماعی برای نوجوانان حتی از سلامتیشان مهمتر است. زمانی که فرزند شما بیمار میشود و شما تمام انرژی خود را صرف این میکنید که هر چه زودتر خوب شود، او به تنها چیزی که اهمیت میدهد این است به گروه دوستی خود برگردد و بیماری برای او به هیچ عنوان مسئله ساز نیست.
گاهی آنان برای اینکه دوستانشان را از دست ندهند دست به رفتارهایی خطرناک میزنند که حتی ممکن است تهدیدی برای سلامتشان باشد اما اهمیتی برای آنها ندارد چرا که رضایت دوستان و بودن با آنها تنها چیزی است که در این دوره میخواهند.
۵- در این سن آنها به یک برنامه ریزی و پشتیبانی دقیق در امورشان نیازمندند
همانطور که قبلا اشاره شد مغز نوجوان در این دوره مدام درحال تغییر و پیشرفت و پیدا کردن مفاهیم جدید و… است. قسمتی از مغز که مربوط به فرایندهای شناختی است در این دوره بسیار فعال است و البته تا دهه ۳۰ ادامه خواهد داشت. نوجوان به یک برنامه جامع و کامل برای تصمیم گیریها نیازمند است و البته یک پشتیبانی همه جانبه از طرف والدین.
۶- سیستم پاداش خیلی بهتر از تنبیه و مجازات جواب میدهد
این نکته را فراموش نکنید که در سنین نوجوانی فرزندتان به پاداش بهتر از تنبیه جواب میدهد خصوصا در زمینه یادگیری و امور درس و مدرسه. پس سعی کنید در طول این دوره همیشه به خودتان تذکر بدهید که تنبیه ممنوع!
۷- سنین نوجوانی میتواند یک فرصت ایده ال برای فرزندتان در سالهای زندگیش باشد
مغز نوجوان در این دوره به رشد حداکثری خود رسیده است، مدام در حال تغییر و انتقال تجربه هاست پس کمی بیشتر از هر سن دیگری میتواند آسیب پذیر باشد خصوصا در زمینه بهداشت روانی.
اما از طرفی دیگر هم میتواند پیش درآمد دوره طلایی زندگی فرزندتان باشد که در آینده انتظار آن را دارید، اما به شرطی که تمام جوانب تربیتی و اصول مهم رشد و پرورش را در نظر بگیرید.
اگر شرایط مناسب را در هر زمینهای از خواب و خوراک گرفته تا ارتباطات اجتماعی و خانوادگی برای او فراهم کنید مطمئن باشد آیندهای خوب و به دور از هر گونه آسیب و مشکل خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.