پدر علم کویرشناسی ایران گفت : طرح احیاء دریاچه ارومیه به دلیل برداشت بی رویه ذخایر آبی زیر زمینی موفقیت چندانی نخواهد داشت و حفره های زیرزمینی آبی را که اکنون به دریاچه اضافه می شود ، می بلعند.
پرفسور پرویز کردوانی در دومین همایش راهبردی آب در بخش کشاورزی که در ساری برگزار شد ، افزود : برداشت بی رویه آب اطراف دریاچه ارومیه از طریق چاهها باعث پایین رفتن سطح آب شد و افزودن آب به این دریاچه نیز نمی تواند آن را احیاء کند.
وی توضیح داد :
اگر چه در سال های اخیر با سر ریز کردن آب سد حدود ۲ میلیارد متر مکعب آب وارد دریاچه ارومیه شده است ، ولی این آب نیز به مرور زمان به دلیل پایین رفتن سطح آب زیرزمینی از طریق حفره به زیرزمین می رود.
کردوانی گفت : دریاچه ارومیه برای احیاء به ۱۶ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد که تامین این میزان آب امکان پذیر نیست و در صورت انجام نیز آب به زیر زمین نفوذ می کند.وی افزود : دولت نیز از سال ۹۵ به این نتیجه رسیده است که احیاء دریاچه شدنی نیست و اعتبار آن را کاهش داده است.
** کشت پاییزه راهکار پیشنهادی برای غلبه بر کم آبی در مازندران
پرفسور کردوانی به دلیل باران های پاییزی بهترین زمان برای غلبه بر کم آبی در مازندران را احیاء کشت پاییزه بیان کرد.وی گفت که مازندران به دلیل کمبود آب در تابستان باید برنامه ریزی خود را برای کشت پاییزه داشته باشد و بیشترین محصول خود را به سمت پاییز ببرد.
این جغرافیدان و چهره ماندگار گفت : اگر چه برنج به دلیل شرایط خوب آب و هوایی در مازندران در تابستان باید کشت شود، ولی برای سایر محصولات باید برنامه ریزی برای کشت پاییزه باشد تا مشکل کم آبی کمتر شود.
وی ظرفیت مازندران را کشاورزی دانست و افزود : این استان تنها منطقه ای در جهان است که به دلیل شرایط خوب آب و هوایی می تواند بهترین نقطه برای کشت برنج باشد.
پرفسور کردوانی با اشاره به دریای خزر به عنوان یکی از ظرفیت های آبی مهم مازندران گفت : باید از آب این دریا برای برخی محصولات کشاورزی مقاوم در برابر شوری استفاده کرد.
وی اضافه کرد : در شرایط فعلی در برخی از کشورهای حاشیه دریای خزر از آب دریا برای کشت محصولات کشاورزی از جمله علوفه دامی استفاده می کنند که میانگین تولید علوفه با این آب در هر هکتار به ۱۳ تا ۱۴ تن می رسد.
وی از شهرستان شرق مازندران به عنوان بهترین منطقه برای بهره گیری از آب دریای خزر برای کشاورزی یاد و دلیل آن را پایین بودن میزان بارندگی در این مناطق بیان کرد.
کردوانی گفت : در مناطقی می توانند از آب دریای خزر برای کشت استفاده کنند که میانگین بارش آنها حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی متر می رسد و در مناطق غرب مازندران که بارش زیادی دارند ، نمی توانند از این آب استفاده کنند.
پدر علم کویرشناسی ایران راهکار غلبه بر کم آبی به خصوص استان مازندران را مصرف بهینه آب بیان کرد و با انتقاد از حذف خانه های شیروانی در این استان ، اظهار داشت : باید در این استان زمینه ای ایجاد شود تا با جمع آوری آب باران از طریق بام های شیروانی و ذخیره سازی ، از آن در سایر مصارف غیر شرب استفاده شود.
وی بهره گیری بهنیه از فاضلاب ها را راهکار دیگری غلبه بر کم آبی دانست.دومین همایش ملی مصرف بهنیه آب با حضور کارشناسان کشاورزی، آب منطقه ای و محیط زیست ملی و استانی در ساری در حال برگزاری است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.