معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ایران گفت: دریاچه ارومیه تنها اکوسیستم در بین ۲۴ تالاب کشور به شمار می رود که طی هشت سال گذشته شرایط خود را حفظ کرده و بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد از بقیه تالاب ها طی این سال ها بی آب بوده است.
«مسعود تجریشی» افزود: مساله محیط زیست در این استان از حساسیت بالا برخوردار بوده و دریاچه ارومیه نیز بر اهمیت این موضوع افزوده است.
وی با بیان اینکه رییس جمهوری تمام تلاش خود را برای حل این مشکل زیست محیطی بکار می گیرد، گفت: کم آبی دریاچه ارومیه یک موضوع فراملی بوده و یکی از مهمترین مسایل مطرح در این حوزه احیای دریاچه است.
تجریشی با تاکید بر اینکه دولت تعهد داده است تا در سه سال آینده تراز آب دریاچه ارومیه یک متر افزایش یابد، اضافه کرد: دریاچه نسبت به سال قبل و نسبت به چهارسال گذشته وضعیت مطلوبی دارد ولی این موضوع نباید موجب غفلت و کاهش تلاش ها شود.
وی با بیان اینکه افزایش سالانه ۳۰ سانتی متری آب دریاچه باید در کانون توجه باشد، ادامه داد:۵۰ درصد منابع مالی در این چند سال به پروژه هایی تخصیص یافته که از طریق آنها هنوز آبی به دریاچه وارد نشده و امید است که به زودی این پروژه ها مورد بهره برداری قرار گیرد.
تجریشی بیان کرد: از سال ۱۳۹۸ پروژه های ستاد احیای دریاچه ارومیه از جمله انتقال آب از زاب، تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و تبریز و چندین طرح دیگر وارد مدار آب دهی به دریاچه می شود.
وی اضافه کرد: بقیه منابع مالی در پروژه های بخش کشاورزی در حال هزینه بوده و امید است در یک افق سه ساله تاثیر آن در مزارع مشاهده شود و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از این طریق وارد دریاچه گردد.
تجریشی بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست صاحب دریاچه است و در یک فرآیند ۲ تا سه ساله لازم است دبیرخانه به ۲ استان حاشیه دریاچه منتقل شود و کارها با همکاری استانداری ها پیگیری شده و از مرکز به استان ها منتقل شود.
وی اظهار داشت: پایش و نظارت و ارزیابی از صاحب دریاچه انتظار می رود و خواسته و انتظار مردم این است که دریاچه احیا شود.
وی با اشاره به اینکه در ابتدای سال ۱۳۹۷ دولت ۵۰۰ میلیارد تومان برای احیای دریاچه تصویب کرد، گفت: بیش از ۵۰۷ میلیارد تومان در اول آبان به دستگاه های دولتی پرداخت شد و امید است این مدل را به عنوان مدل موفق بتوان انتقال داد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست به صورت گذرا به مشکل کمبود آب در بخش صنعت آذربایجان غربی نیز اشاره و بیان کرد: صنعت و محیط زیست همواره در تقابل بودند و حذف این تقابل یک هنر است زیرا محیط زیست می تواند محورهای توسعه استان ها را مشخص کند.
وی ادامه داد: پنج میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی حوضه دریاچه ارومیه (در آذربایجان غربی) مصرف می شود در حالی که ارزش تولیدات کشاورزی استان یک میلیارد دلار بوده و این مبلغ به ۲٫۵ برابر قابل افزایش است.
به گزارش ایرنا در این آیین «مهران نظری» به عنوان مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی معرفی و از خدمات مدیرکل قبلی تجلیل شد.
آذربایجان غربی دارای ۳۰ تالاب فصلی و دایمی است که دریاچه ارومیه بزرگترین آنهاست؛ این دریاچه در ۲ دهه گذشته دچار مشکل کم آبی شد و دولت در صدد رفع این مشکل اساسی برآمد.
قبل از تشکیل ستاد احیا تراز دریاچه ارومیه سالانه به طور متوسط ۴۰ سانتی متر کاهش می یافت و برنامه ریزی، تخصیص اعتبار و تلاش دولت تدبیر و امید برای احیای این دریاچه، روند خشک شدن آن را متوقف کرد.
دریاچه ارومیه در قالب طرح های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.
همه کارشناسان داخلی و خارجی بر این عقیده هستند که مشارکت جوامع محلی در کنار اجرای طرح های مختلف، نقش مهمی در احیای نگین آبی آذربایجان دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.