به گزارش ایسنا، دکتر حسین نجمآبادی امروز در مراسم افتتاح پروژه ایرانوم در دانشگاه علوم بهزیستی، افزود: این پروژه با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از سال ۹۴ اجرایی شد.
وی با اشاره به جزئیات این پروژه توضیح داد: ژنوم انسانها شبیه به یکدیگر هستند، ولی یک دهم درصد از ژنوم انسانها با یکدیگر متفاوت است و این تفاوتها موجب میشود که ما در زمینههای تشخیص بیماریهای ژنتیکی و درمان اقدام کنیم.
نجمآبادی با اشاره به پروژههای جهانی ژنومیک، خاطر نشان کرد: اولین پروژه در سال ۲۰۰۳ ایجاد شد و چند سال بعد در آن با تحول عظیمی که در زمینه توالی یابی ژنها ایجاد شد، نسل جدیدی از دستگاههای توالییابی به بازار عرضه شد که هزینههای این پروژهها را کاهش داد.
به گفته وی، محققان توانستهاند که تنها ۵۳ ژن انسانی را شناسایی کنند، ولی با عرضه نسل جدیدی از دستگاههای توالییابی، در حال حاضر بشر به اطلاعات ۴۰۰۰ هزار ژن دسترسی دارد.
نجمآبادی با اشاره به سایر پروژههای ژنومیک در جهان، خاطر نشان کرد: در همه این پایگاه دادهها خلاء ارائه اطلاعات مربوط به جمعیت منطقه خاورمیانه وجود داشت، از این رو در منطقه کشورها در این زمینه پروژههایی را اجرایی کردند، به گونهای که در قطر و عربستان با صرف هزینههای گزاف پروژههای ژنوم اجرایی شدند.
به گفته وی، عربستان پروژه ژنوم انسانی را با ۸۱ میلیون دلار اجرایی کرد؛ ولی در ایران با یک صدم هزینه اقدام به اجرایی کردن پروژههای ژنوم جمعیت ایرانی شد.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی ادامه داد: در پروژه ایرانوم ۲ ماموریت توالییابی نسل جدید و ایجاد پایگاه انواع جمعیت سالم ایرانی پیگیری شد که در حال حاضر اطلاعات ژنی ۸ قوم ایرانی در این پایگاه به ثبت رسیده است.
وی با بیان اینکه در این پایگاه تعداد یک میلیون و ۳۶۸ هزار و ۳۸۰ واریانت به ثبت رسیده است، گفت: در مطالعات انجام شده در این پروژه موفق به شناسایی ژنهای بیماریزایی شدهایم که ۳۰ درصد از تغییرات ژنتیکی در جمعیتهای ایرانی در هیچ پایگاه ژنومیک در جهان به ثبت نرسیده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.