پسته از مهمترین محصولات باغی کشور است که اهمیت زیادی به لحاظ ارزش غذایی و نیز برای اقتصاد کشور دارد، اما در صورت رعایت نکردن برخی نکات بهداشتی و کاربردی، آلودگی به سموم آفلاتوکسین ها تهدیدی برای سلامت مصرف این محصول است.
تعدادی از گونه های قارچ آسپرژیلوس مولد سموم آفلاتوکسین هستند که قادرند انواع مواد غذایی را مورد استفاده قرار دهند، به طوری که مواد آلی در رطوبت به ندرت از حمله این قارچ مصون می مانند.
چهار نوع آفلاتوکسین B1 و B2 و G1 و G2 اهمیت بیشتری دارند و نوع B1 سمی ترین و خطرناکترین آنهاست.
از شرایط مهم رشد قارچ آسپرژیلوس و تولید سم آفلاتوکسین می توان به مقدار رطوبت و درجه حرارت اشاره کرد. رطوبت ایده آل برای ایجاد آفلاتوکسین ۹۰-۸۵ درصد رطوبت نسبی و درجه حرارت مناسب برای تولید سم ۲۷-۲۴ درجه سانتی گراد می باشد.
به واقع، آلودگی پسته به سم آفلاتوکسین بیشتر روی درخت و یا بعد از چیده شدن و قبل از شست وشو و پوست گیری انجام می گیرد؛ آلودگی در موقع شستن، خشک کردن، در طول انبارداری و یا حتی در پسته های صادراتی در طول زمان حمل ونقل کمتر صورت می گیرد.
بر این اساس و با توجه به روش خیساندن پسته در آب به منظور خندان کردن پسته های ناخندان، کارشناسان سازمان ملی استاندارد توصیه می کنند که از این روش استفاده نشود و بهتر است این پسته ها مغز شده و به صورت مغز پسته مورد مصرف قرار گیرند تا از کیفیت بهتری برخوردار باشند.
عوامل زراعی و شرایط نامساعد از قبیل کم آبی و کمبود مواد غذایی، حالت بیماری و شیوع آفات از فاکتور های مهمی هستند که کارشناسان معتقدند به تولید قارچ و سم آفلاتوکسین کمک می کنند.
**رعایت نکاتی برای جلوگیری از آلوده شدن پسته به سم آفلاتوکسین
همچنین کارشناسان سازمان ملی استاندارد تاکید دارند که برای در امان ماندن از قارچ مولد آفلاتوکسین، کشاورزان قبل از فرارسیدن فصل بارندگی محصول روی درخت را بچینند و اگر محصول روی درخت باقی ماند و باران خورد، این محصول به طور جداگانه ضبط شده و با محصول قبلی مخلوط نشود.
این کارشناسان همچنین توصیه می کنند که نباید پسته های به زمین ریخته شده و محصول شاخه هایی که با زمین در تماس هستند، با محصول بالای درخت مخلوط شوند و علاوه بر این، لازم است روزانه به میزانی پسته برداشت شود که در همان روز امکان پوست کندن و خشک کردن آن باشد و نباید پسته ها با پوست و با رطوبت بالا به صورت توده باقی بمانند.
از دیگر تدابیری که برای در امان ماندن از آلودگی محصول پسته به آفلاتوکسین توصیه می شود، این است که قبل از خشک کردن کامل پسته، از انبار کردن آن خودداری شود و محل انبار پسته هم کاملا خشک و قابل تهویه باشد؛ همچنین با آفات پسته به موقع مبارزه شود تا حشرات نتوانند با ایجاد سوراخ و تولید شیره راهی برای نفوذ قارچ به داخل مغز و امکان تولید سم آفلاتوکسین ایجاد نمایند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.