موفقترین زنان جهان درزمینۀ دانش برای بسیاری از ما ناشناخته هستند. به دلایل گوناگونی، تا به امروز زنان متفکر، مخصوصاً زنان مخترع کمتر شناخته شدهاند. آیا میدانید کدامیک از وسایل و ابزارهایی که در زندگی روزمره خود از آنها استفاده میکنیم، اختراع زنان است؟
در مورد اختراعهای موفقترین زنان جهان
اطلاع از تاریخچۀ ابداع و اختراع وسایلی که روزانه از آنها استفاده میکنیم، برای بسیاری جالب است. اینکه چه نیازی باعث ساخت یک وسیله شد یا روند پیشرفت و بهروزسازی آن چگونه بوده است و… . اینها برای برخی افراد علاقهمند به دانش و مخترعان، جالب و بعضاً سرگرمکننده است. با روزچین همراه باشید تا موفقترین زنان جهان را که اختراع آنها جهان را متحول کرد به شما معرفی کنیم.
زنان مخترع- باهوش اما ناشناس
اگر اسم مخترعان معروف و مهم را بپرسند، احتمالاً بسیاری از شما حتماً به یاد اینشتین، ادیسون، الکساندر گراهام بل و داوینچی خواهید افتاد. ولی آیا مری اندرسون یا جوزفین کوچرین را هم میشناسید؟ تا چه حد از خدماتی که این دو و زنان دانشمند دیگر برای بشریت انجام دادهاند مطلع هستید؟ این احتمال وجود دارد که شما آنها را نشناسید، اما باید بدانید این زنان مخترع وسایلی هستند که شما روزانه از آنها استفاده میکنید.
مارگارت ویلکاکس- مخترع بخاری اتومبیل
یکی از موفقترین زنان جهان که اختراع او تأثیر زیادی بر راحتی انسانها گذاشت، خانم مارگارت ویلکاکس است. شاید به فکر کمتر کسی میرسید که مخترع یکی از اجزای مهم ماشین یک زن است. اما باید بگوییم که بله همینطور است. خانم مارگارت ویلکاکس ( MARGARET A. WILCOX) در سال ۱۸۹۳ اولین بخاری اتومبیل را اختراع کرد. به لطف مارگارت ویلکاکس که بخاری اتومبیل را اختراع کرد ما امروز در اتومبیلها احساس راحتی بیشتری داریم. این باعث میشود داخل خودرو در درجه حرارت انتخابشده باتوجهبه نیاز ما قرار بگیرد. نخستین بخاری اتومبیل اشرافی که هوا را از طریق موتور برای گرمکردن انگشتان سرد رانندگان قرن نوزدهم فراهم میکرد، اختراع شد.
دریا سالار گریس موری هاپر نخستین برنامهنویس
خانم گریس موری هاپر (Murray Hopper) یکی از زنان مخترع درزمینۀ کامپیوتر است که در تاریخ ۱۹۰۶ متولد و در سال ۱۹۹۲ فوت کردند. گریس هاپر ریاضیدان اهل نیویورک و اولین زنی است که زبان برنامهنویسی و مترجم (کامپایلر) کامپیوتر را نوشت. بدون شک دریاسالار هاپر برای نقش سازندهای که در صنعت کامپیوتر دارد، سزاوار ستایش است. گریس با درجۀ دریاداری مأموریت داشت روی کامپیوتر جدیدی کار کند. این کامپیوتر جدید «مارک ۱» نام داشت. در زمان کوتاهی خانم هاپر جز متخصصان ارشد برنامهریزی کامپیوتر قرار گرفت. در دهۀ ۱۹۵۰، خانم هاپر کامپایلر را اختراع کرد که دستورات انگلیسی را به کدهای کامپیوتری تفسیر میکرد. با این دستگاه، برنامهنویسان میتوانند کدها را آسانتر ایجاد کنند. در ضمن با تعداد اشتباهات کمتری مواجه میشوند. از دیگر خدمات مهم «گریس شگفت انگیز» توسعۀ زبان مشترک کسبوکارگرا (COBOL) بود. بهتر است بدانید کوبول یکی از اولین زبانهای برنامهنویسی کامپیوتر بود. گریس شگفتانگیز در سن ۷۹ سالگی بهعنوان مسنترین افسر شاغل نیروی دریایی آمریکا بازنشسته شد. او جوایز بسیاری برای کارهایش دریافت کرد. از مهمترین این جوایز و افتخارات میتوان به نامگذاری یکی از ناوهای جنگی آمریکایی به نام او اشاره کرد.
الیزابت مگی- مخترع بازی سرگرم کننده مونوپولی
یکی از مشهورترین بازیهای جمعی و سرگرمیهای خانوادهها بازی مونوپولی است که در سال ۱۹۰۴ توسط الیزابت مگی (Elizabeth Magie) اختراع شد. قوانین بازی توسط خود خانم مگی نوشته شد. این بازی مخصوص ۲ تا ۸ بازیکن است و برای افراد بالای ۸ سال مناسب است. بازی مگی نقدی بود بر بیعدالتیهای سرمایهداری بدون کنترل. قسمت ناراحتکننده داستان جایی است که بازی مگی ۳۰ سال بعد توسط Charles Darrow کامل شده و به نام او به ثبت میرسد. لغت مونوپولی (Monopoly) به معنای انحصارگری است. در واقع در بازی بازیکنها تلاش میکنند تا اموال موجود در زمین بازی را به انحصار خود درآورند. این بازی توسط برادران پاکر آمریکا منتشر شد. در ایران به اسم ایروپولی و روپولی شناخته میشود.
آنا کانللی- مخترع پله فرار اضطراری برای مواقع خطر
یکی دیگر از موفقترین زنان جهان که ناشناخته مانده است، خانم آنا کانللی (Anna Cannelly) است. خانم آنا کانللی طرح ساخت پلههای فرار اضطراری را ارائه داد. این پلهها که برای امنیت عمومی و عادتهایی چون سیگارکشیدن شهروندان شهری بسیار مهم است، در سال ۱۸۸۷ توسط آنا کانللی اختراع شد. در زمانی که زنان مجاز به رأیدادن یا حتی حضور در خارج از منزل نبودند، آنا کانللی این ایده را برای اداره ثبت اختراع ارائه داد. او ایدۀ ساخت پلههایی از فولاد را برای فرار از آتش را به نام خود ثبت کرد. او یکی از اولین زنانی بود که پس از جنگهای داخلی آمریکا، در سال ۱۸۶۵ میلادی، به نام خود ثبت اختراع کرد. طراحی کانلی یک راه انقلابی بود برای ساخت ساختمان امنتر با اضافهکردن یک راه پله بیرون تا از افتادن مردم در شرایط اضطراری جلوگیری شود. همچنین طرح او آتشنشانان را قادر میسازد تا به طور موثرتری آتشسوزی را هدف قرار داده و آب را به مناطق خاصی از ساختار منتقل کنند. اینکار باعث کاهش خطر شخصی برای آتشنشانان شد.
باید اعتراف کنیم که طرح کانلی یک راهبرد بسیار مقرونبهصرفه برای بهبود امنیت عمومی بود. ازآنجاکه راهپلهها به سمت بیرون ساختمان اضافه شده بودند، دیگر نیازی به ساخت مجدد ساختمانهای پرهزینه نبود.
ماریا بیسلی- مخترع قایق نجات
یکی دیگر از موفقترین زنان جهان خانم ماریا بیسلی (Maria Beasley) متولد فیلادلفیا است. سرشماری سال ۱۸۸۰ او را یک زن خانهدار بیکار نامید. اما او یک مخترع موفق و تاجر بود. او کارآفرین و مخترع بود و چهارده اختراع متفاوت را به نام خود ثبت کرد. اولین ثبت اختراع بیسلی در سال ۱۸۷۸ به او اعطا شد. خانم بیسلی یک ماشین بشکهای را اختراع کرد و در نمایشگاه جهانی صنعتی در سال ۱۸۸۴ به نمایش گذاشت. از اختراعات دیگر بیسلی: گرمکنندههای پا، پانلهای پختوپز، دستگاههای ضدزلزله برای قطار و دو طرح بهبود قایق بادبانی را میتوان نام برد.
مهمترین اختراع خانم بیسلی ساخت قایق نجات بود. ماریا میخواست قایق نجاتی بسازد که ضدآتش، جمعوجور، امن و راحت باشد. او این طراحی جدید را در سال ۱۸۸۰ اختراع کرد. اولین قایق نجاتی که او در سالهای ۱۸۷۰ طراحی کرد، تقریباً یک تخته چوب بود. در سال ۱۸۸۴ او اختراعات خود را در سالن Cotton Centennial Expo در نیواورلئان به نمایش گذاشت – ازجمله نسخۀ بهبودیافتۀ قایق نجاتی که در سال ۱۸۸۲ به ثبت رساند. ماریا بین سالهای ۱۸۷۸ تا ۱۸۹۸ دارای ۱۵ اختراع ثبت شده بود. ماریا با فروش اختراعات خود سالانه درآمدی بالغ بر ۲۰،۰۰۰ دلار درآمد داشت، درحالیکه بیشترین درآمد زنان در زمان او ۳ دلار در روز بود.
انرژی خورشیدی خانگی
ماریا تلکس (Mária Telkes) متولد ۱۹۰۰ و درگذشته در سال ۱۹۹۵، دانشمند فیزیک اهل مجارستان از دیگر مخترعان جامعۀ زنان است. اختراع خانم تلکس استفاده از انرژی خورشیدی برای خانهها است. تلکس که به «ملکه خورشید» معروف است، یکی از بنیانگذاران سیستمهای ذخیره انرژی خورشیدی است. او از سال ۱۹۳۹ تا ۱۹۵۳ بهعنوان یک متخصص بیوفیزیک در آمریکا در پژوهش انرژی خورشیدی در مؤسسه فناوری ماساچوست مشغول به کار بود. محبوبیت خانم تلکس به دلیل ساخت اولین ژنراتور ترمو الکتریک در سال ۱۹۷۴ است. همچنین طراحی اولین سیستم حرارت خورشیدی برای خانه از مهمترین اختراعات وی محسوب میشود. این سیستم بهطورکامل با حرارت خورشیدی کار میکرد و با معمار Eleanor Raymond ساخته شده است. خانم ماریا یک مخترع پرکار درزمینۀ دستگاههای حرارتی بود. ازجمله اختراع یک واحد نشت آب مینیاتوری که برای استفاده در قایقهای نجات استفاده میشود. این واحد از طریق انرژی خورشیدی و تراکم برای جمع آوری انرژی خورشید قابل شارژ است. این اختراع زندگی خلبانان و ملوانان زیادی را نجات داده است. خانم ماریا تلکس در دهۀ ۱۹۷۰ به تگزاس سفر کرد و با کمپانیهای مختلف خورشیدی شروع به کار کرد. ازجمله این کمپانیها، کمپانی بزرگ Northrup Solar است که بعدها ARCO Solar و درنهایت BP Solar شد.
لتیتیا مامفورد گیر- مخترع سرنگ پزشکی
یکی از تأثیرگذارترین و موفقترین زنان جهان خانم مامفورد گیر است. سرنگ که در پزشکی و درمان بیماریها اهمیت بسیاری دارد، توسط خانم لتیتیا مامفورد گیر (Letitia Mumford Geer) اختراع شد. پیشرفت تزریقات تحول بزرگی در علم پزشکی به وجود آورد. در آن زمان اختراع سرنگ یکی از شگفتیهای پزشکی مدرن در سال ۱۸۹۹ محسوب میشد: سرنگ پزشکی که میتوانست تنها با یک دست عمل کند. دفعه بعد که به پزشک مراجعه کردید و پزشک تنها با یک دست تزریق کرد، به اهمیت این موضوع بیشتر دقت کنید.
نانسی جانسون- مخترع دستگاه بستنی ساز
نانسی جانسون (nancy johnson) در سال ۱۸۴۳ فریزرِ یخچال را اختراع کرد و این طرح را به نام خود ثبت کرد. همین جا از نانسی به خاطر این اختراع خوب و دوستداشتنی تشکر میکنیم. این اختراع در سال ۱۸۴۳ به ثبت رسید، اما نانسی آن را خیلی ارزان فروخت. هنوز هم حتی پس از ظهور سازندگان برقی یخ، از این یخچالها استفاده میشود. این دستگاه، دستگاهی بود که توسط یک دسته کار میکرد. اجزاء این دستگاه شامل بطریهای چوبی بیرونی حاوی یخ خردشده، قلع داخلی یا سیلندر، فیبر حاوی مخلوط بستنی یخزده و دری که روی پیچ قرار میگیرد بود. وسیلۀ درون یخچالِ متصل به دسته هم داسر نام داشت.
ادا لاولیس- نخستین برنامه نویس کامپیوتر
در ادامه معرفی موفقترین زنان جهان به شما اولین برنامهساز کامپیوتر را معرفی خواهیم کرد. خانم آگوستا اِیدا کینگ، کنتس لاولیس (Augusta Ada King, Countess of Lovelace) دانشمند و قهرمان ریاضیات بود. او کار خود را در دانشگاه لندن برای «موتور تحلیلی» انجام داد. این زن ریاضیدان برای گسترش راههای برنامهریزی دستگاه با الگوریتمهای ریاضی «نخستین برنامهنویسی کامپیوتری» را به وجود آورد. دلیل مشهوربودن خانم آدا لاولیس بیشتر بهخاطر همکاری او با چارلز ببیج درزمینۀ کامپیوترهای همهمنظوره بود که به «ماشین تحلیلی» مشهور بودند. یادداشتهای او دربارهٔ ماشین تحلیلی شامل تمام چیزهایی بود که بهعنوان «اولین الگوریتم» شناخته میشوند. یادداشتهای ادا در تاریخ کامپیوتر بسیار اهمیت دارد. او ایدۀ قابلیت استفاده کامپیوترها برای کارهای غیرمحاسباتی را نیز گسترش داد. برای تجلیل از تلاشهای خانم لاولیس وزارت دفاع آمریکا در سال میلادی ۱۹۷۹ نام او را بر زبان برنامهنویسی ایدا (آدا) گذاشت. همچنین به افتخار این دانشمند، جامعۀ کامپیوتر بریتانیا از سال ۱۹۹۸ جایزهای را با نام آدا لاولیس به برگزیدگان رشته کامپیوتر اهدا میکند. یک اتفاق جالب نیز که از سال ۲۰۰۸ برگزار میشود، برگزاری مسابقات سالانهای برای زنان دانشجوی علوم کامپیوتر با نام این زن دانشمند و ریاضیدان برگزار میشود.
و در آخر…
اختراع نخستین برف پاککن خودرو در ۱۹۰۳ میلادی توسط خانم مری اندرسون
امیدوارم با خواندن این مطلب علاقۀ شما به شناخت زنان تاثیرگذار در دنیا و زندگی آنها بیشتر شده باشد. زنان معرفیشده در بالا به همراه اختراعات مهم آنها تنها چند نمونۀ کوچک از دریای خدمات زنان به بشریت در تمام زمینههای علمی بود. با شناخت موفقترین زنان جهان، قدردان زحمات آنها در شرایط سخت گذشته باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.