فزونواقعنمایی یا واقعگرایی افراطی یا هایپررئالیسم (Hyperrealism) رویکردی به واقعنمایی با الهام از هنر عکاسی است که در آن بهصورت بسیار دقیق و عکسگونه، چهره و پیکر انسان و اشیای صنعتی در ابعاد بزرگ تصویر میشود.
هایپر رئالیسم سبکی از نقاشی است که از هنر عکاسی الهام میگیرد. در این گونه نقاشیها، شما شاهد عکسگونه بودن چهره انسان یا اشیای کشیده شده هستید. در این نوع نقاشی، جزییات دقیق تصویر کشیده میشود و تصویر ترسیم شده، حالت فرا واقعی پیدا میکند.
نقاشیهای هایپر رئالیسم بیشتر شبیه عکس هستند تا تصویر. به گونهای که شما با دیدن این تصاویر، مرز بین نقاشی و عکس را گم خواهید کرد.
در هایپررئالیسم که میتوان آن را سبکی از مجسمهسازی نیز دانست، هنرمند به صورتی کاملاً واقعگرایانه و با الهام از یک تصویر یا عکس، اثری بسیار دقیق و واقعی را ثبت میکند.
اگرچه در برخی موارد هنر به معنای تاکید بر جدا شدن از واقعیت است، اما سبک هایپر رئالیسم یا فراواقعیت به طور کامل این مرز را از میان میبرد. در حقیقت، نقاشیها و مجسمههایی که توسط هنرمندان هایپر رئالیست خلق می شوند تفاوتی با عکسهای وضوح بالا ندارند.
این در شرایطی است که برای خلق برخی نقاشیهای هایپر رئالیسم تنها از ابزارهای سادهای مانند مداد و خودکار استفاده میشود.
تصاویر هایپر رئالیستیک به طور معمول ۱۰ تا ۲۰ برابر اندازه منبع اصلی بوده، اما همچنان از وضوح بالا در رنگ، دقت و جزییات برخوردار هستند. بسیاری از نقاشیهای سبک هایپر رئالیسم، با استفاده از رنگ پاش و رنگهای اکریلیک، روغنی و یا ترکیبی از هر دو کشیده میشوند.
در فزونواقعنمایی از عکس استفاده میشود، به این ترتیب که از یک صحنه چندین عکس از یک زاویه میگیرند، سپس شروع میکنند به نقاشی آن صحنه، پس از چاپ عکسها، از آن برای تصحیح خطوط نقاشی و اگر رنگی بودند برای تصحیح رنگها استفاده میکنند؛ البته برای دقت بیشتر با شطرنجی کردن عکس کارشان را پیش میبرند.
«کانالتو» هنرمند ایتالیایی و «ریچارد استس» را میتوان از نقاشان بارز این سبک نام برد.
مریم نایب رزمگاهی، یکی از هنرمندان ایرانی است که در این زمینه فعالیت میکند. پس از اتمام تابلوی «ببر در آب» این هنرمند ایرانی و نخستین واکنشهای مثبت از جانب سایتها و جامعه هنری، بسیاری از سایتهای بینالمللی معتبر و مطرح حیاتوحش از جمله وایلدلایف پلنت، کریتیو انیمال آرت، وایلد لایوز ، نَتجئو و وایلدلایف پیج نیز این اثر را بعنوان یک «اثر هنری بینظیر و البته متفاوت» معرفی کردند. در نهایت سایت فیوریاسمایل این اثر را بعنوان یکی از ۱۰۰ نقاشی هنری برجسته در کل دنیا معرفی کرد. فیوری اسمایل در عنوان مطلب خود نوشت: «۱۰۰۰ اثر هنری که سخت میتوانید باور کنید عکس نیستند» و این یک واقعیت است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.