متخصصان ام آی تی راهکار جدیدی را برای ساخت آشکار ساز ذرات میون با قیمت کمتر از ۱۰۰ دلار ابداع کردند.
ذرات میون یکی از ذرات بنیادی شبیه به الکترون هستند که جرم آنها ۲۰۷ برابر الکترون است و تنها ۲٫۲ میکرو ثانیه عمر دارند. میونها در اثر برخورد تشعشعات کیهانی به اتمسفر زمین و تجزیه ذرات بزرگتر به ذرات بنیادی ایجاد میشوند و با وجود عمر کوتاه، تعداد زیادی از آنها به سطح زمین میرسد.
در آشکارسازهای میون از لولههای افزاینده فوتوالکتریک برای تقویت شدت نور تولید شده در اثر برخورد میونها با آشکارساز سوسوزن استفاده میشود و به همین علت آشکارسازهای میون موجود، ابعاد بسیار بزرگی دارند. اما محققان ام آی تی توانستند این ساختار را با استفاده از قطعات الکتریکی موجود در بازار جایگزین کنند. نمونه اولیه این ابزار درون یک لوله PVC ساخته شد و در آن از تولوئن به عنوان آشکارساز سوسوزن استفاده شد. تولوئن مایعی بی رنگ و قابل اشتعال است که یکی از هیدروکربن های آروماتیک محسوب میشود و به عنوان حلال در صنایع مختلف کاربرد دارد.
محققان در تلاش های بعدی توانستند این ابزار را درون جعبهای به اندازه یک گوشی هوشمند جای دهند. به گفته محققان ساخت این ابزار به قدری آسان است که یک دانش آموز دبیرستانی میتواند با صرف هزینهای اندک و مدت کوتاهی زمان، نمونهای از آن را بسازد.
به گفته محققان تعداد میونهای قابل تشخیص در ارتفاعات مختلف، متفاوت است. برای مثال در سطح زمین بهطور متوسط در هر دو ثانیه یک ذره میون با سطح پوست برخورد میکند؛ اما در مورد هواپیمای درحال پرواز این میزان تا ۵۰ برابر افزایش مییابد. این ویژگی معیار مناسبی برای اندازهگیری ارتفاع است.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه American Journal of Physics منتشر شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.