مرز میان کشورمان و عراق زمین لرزه ای به بزرگی ۷.۳ ریشتر را تجربه کرد که البته در اغلب استان های غربی کشور احساس شد. شهر مرزی سرپل ذهاب از جمله بخش هایی بود که بیشترین خسارت را در نتیجه این زمین لرزه به خود دید.
آمار جان باختگان این حادثه تا این لحظه ۴۰۰نفر عنوان شد و زخمی ها هم مرز ۴۰۰۰نفر را پشت سر گذاشته اند. با توجه به همین اتفاق بهتر دیدیم که پنج نکته ضروری را در مورد زمین لرزه ها با شما در میان بگذاریم.
۱- زمین لرزه ها زمانی رخ می دهند که دو بخش یا بلوک زمین روی یکدیگر می لغزند
بلوک های زمین به طور معمول با سایش هایی اندک در مجاورت هم قرار دارند اما از آنجایی که در جهات مختلف حرکت می کنند مقدار زیادی انرژی را در خود ذخیره می کنند. بنابراین وقتی یکی از بلوک ها تصمیم می گیرد که حرکتی قابل توجه را روی بلوک دیگر انجام دهد، انرژی که به آن اشاره کردیم به یکباره آزاد می شود و زمین لرزه شکل می گیرد.
۲- زمین لرزه ها می توانند در نزدیکی سطح زمین یا اعماق آن به وقوع بپیوندند
زمین لرزه هایی که کانون شان به سطح نزدیک باشد معمولا به شدت ویرانگر هستند. اما گاهی نیز زمین لرزه ها می توانند بالغ بر ۶۰۰ کیلومتر از سطح زمین فاصله داشته باشند. به محل دقیق بروز لرزه کانون ژرفی گفته می شود و اگر از آن نقطه خطی را به صورت عمود به سطح زمین متصل کنیم به آن رومرکز گفته می شود.
۳- قدرت یک زمین لرزه را «بزرگی» آن می گویند
شدت لرزه نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد که از آن جمله می توان به موقعیت جغرافیایی و حتی عمقی اشاره نمود که لرزه در آن رخ داده است. طبق اعلام مرکز لرزه نگاری آمریکا همه ساله بالغ بر پانصد هزار زمین لرزه قابل شناسایی در سرتاسر دنیا رخ می دهد که از این تعداد صد هزار موردشان قابل احساس و صد موردشان خسارت آفرین هستند.
۴- زمین لرزه ها به خودی خود باعث مرگ انسان نمی شوند
زمین لرزه ها به خودی خود خطر جانی برای انسان ندارند و در مقابل این سازه های بشر است که با سقوط روی زمین باعث بروز خسارت های جانی و مالی می شود.
۵- بیشترین تعداد زمین لرزه در مرز خشکی ها و آب رخ می دهد
تعداد زیادی از زمین لرزه ها و فوران های آتش فشانی در مرز خشکی ها رخ می دهند که بزرگ ترینشان نیز در صفحات زیرزمینی اقیانوس آرام به وقوع می پیوندند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.