رییس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بانک ژنوم ایرانی با همکاری پژوهشگران این مجموعه و جمعی از محققان ایسلندی در حال تهیه است.
‘ژنوم’ به مجموعه کاملی از دستورالعمل های ژنتیکی هر موجود زنده گفته می شود. هر ژنوم حاوی تمام اطلاعات لازم برای ساخته شدن، رشد و گسترش یافتن موجود زنده است.
بدن انسان از میلیون ها سلول ساخته شده است که هر کدام دستورالعمل های خاص خود برای ساخته شدن بدن را دارند. این مجموعه دستورالعمل ها به عنوان ژنوم انسانی شناخته می شوند که از DNA ساخته شده اند؛ برای مثال هر سلول در بدن، مانند یک سلول پوستی یا یک سلول کبد شامل مجموعه ای از دستورالعمل ها است.
به طور کلی، کلمه ژنوم از دو واژه ژن (gen) و پسوند (ome-) که از کلمه کروموزوم می آید، ساخته شده است. بدن انسان از یاخته های بسیار زیادی تشکیل شده که در هر یاخته تمام دستورالعمل های کدگذاری شده لازم برای هدایت تمامی فعالیتهای یاخته و ساخت پروتئینهای لازم، موجود است.
به هر گروه کامل از این دستورالعملها ژنوم گفته میشود. ژن هایی که از پدر و مادر به ارث برده میشوند (ژنوتیپ) صفات فرزندان (فنوتیپ) را شکل می دهند.
دکتر فریدون عزیزی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا درخصوص بانک ژنوم انسانی اظهار کرد: این بانک بر اساس نژادهای مختلف ایرانی تهیه می شود؛ تلاش جدی برای مطالعات ژنتیکی در قالب این بانک از چهار سال پیش آغاز شده است و امیدواریم گزارش اولین بانک ژنوم ایرانی تا قبل از پایان سال جاری تنظیم شود.
وی با بیان اینکه کشور ایسلند از امکانات تحقیقاتی پیشرفته ای در این زمینه برخوردار است، افزود: بر این اساس در این کار تحقیقاتی در کنار تلاش متخصصان علوم پایه، بالینی، اپیدمیولوژی و تغذیه داخلی از ظرفیت پژوهشگران این کشور نیز استفاده می شود.
رییس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم با تاکید بر اینکه این کار پژوهشی، زمینه لازم برای تحقق پزشکی فردمحور را فراهم می کند، گفت: در پزشکی فردمحور، پیشگیری از بیماریها و تشخیص و درمان آنها بر اساس خصوصیات ژنومی افراد صورت می گیرد که این موضوع سبب ارتقای سلامت جامعه خواهد شد.
عزیزی ارائه خدمات درمانی مناسبتر و تشخیص صحیح بیماری های ژنتیکی را از مهمترین مزیت های تهیه این بانک دانست و افزود: با دستیابی به ژنوم ایرانی، میتوان اختلاف بین ژنوم ایرانی و سایر کشورها را به درستی شناخت و خدمات درمانی مناسبی به بیماران ژنتیکی ارائه کرد.
وی تجویز داروهای مناسب برای هر یک از بیماران را از دیگر مزیت های این بانک عنوان کرد و گفت: درحالی که برخی بیماران به تعدادی از داروها پاسخ مناسب نمیدهند، میتوان با بررسی عوامل ژنتیکی و متابولیسم مشخص کرد که کدام دارو در درمان بیماری آنها می تواند تاثیرگذارتر باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.