یک نوجوان ۱۷ ساله پاکستانی برای اولین بار از پدیده موسوم به کندوی عسل الکترونیک عکسبرداری کرد.
وقتی بار کرونا (یونیزه شدن هوای اطراف یک رسانا)، با اختلاف پتانسیل بالا از طریق یک سوزن عمودی بر روغن موجود روی یک صفحه فولادی اعمال میشود، پدیدهای شکل میگیرد که با عنوان کندوی عسل الکترونیک شناخته میشود و در آن روغن در ساختاری شبیه به کندوی عسل تغییر شکل میدهد.
این الگو نوعی ناپایداری است که در اثر فشار مجموعهای از یونها بر سطح روغن موجود بین دو رسانای فلزی اعمال میشود و موجب نازک شدن لایه روغن و در نهایت کنار رفتن آن و انتقال بار از سوزن به صفحه فولادی میشود.
این نوجوان پاکستانی که محمد شهیر نیازی نام دارد در سال ۲۰۱۶ میلادی در یک مسابقه بینالمللی فیزیک در روسیه با موضوع آشنا شد و پس از آن تلاش کرد تا یک اقدام علمی در این خصوص انجام دهد. به همین دلیل شروع به مطالعه ادبیات علمی مربوطه کرد و در نهایت توانست دو عامل جدید موثر در پدیده کندوی الکترونیک را شناسایی و یک مقاله علمی در این رابطه چاپ کند.
او برای عکسبرداری از این پدیده از روشی موسوم به Schlieren photography استفاده کرد که برای تشخیص تراکم مایعات کاربرد دارد. هنگامی که یونهای کندوی الکترونیک از سوزن به سوی صفحه فولادی حرکت میکنند، جریان هوای کوچکی را ایجاد میکنند که در عکسهای نیازی قابل مشاهده است.
همچنین نیازی برای عکس برداری از تغییرات دمایی روغن در زمان شکلگیری کندوی الکترونی، از شیوه عکاسی گرمایی استفاده کرد. این تغییر دما حاصل گرمایش گاز باقی مانده و واکنشهای گرماده است.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Royal Society Open Science منتشر شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.