اهمیت و نقش سلامت روان در محیط کار بر افزایش بهرهوری و سلامت روحی کارمندان بر هیچکس پوشیده نیست. به دلیل اهمیت موضوع، تمرکز روز جهانی سلامت روان در سال ۲۰۱۷ بر بهداشت روان محیط کار انتخاب شده است.
حدود یک سوم طول روز اکثر افراد در محیط کار سپری میشود و این روند تا بازنشستگی و گاهی پس از آن نیز ادامه دارد. محیط کار و نوع شغل یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سلامت روان است. بهداشت روان محیط کار و تدابیر کارفرمایان در جهت افزایش آرامش و سلامت روان کارکنان، نه تنها محیط سالم و پرشوری فراهم میآورد؛ بلکه در افزایش کارایی و بهرهوری موثر است. محیط کار مسموم و منفی نه تنها منجر به اتلاف هزینه و انرژی شده؛ بلکه افراد را به سمت تنبلی، سستی و مشکلات روحی سوق میدهد.
بهداشت روان در محیط کار بر تمام جنبههای زندگی فرد حاکم است. تاثیرات مثبت یا منفی که فرد در طول ساعات کاری دریافت میکنند، بر تمام جنبه های فردی و اجتماعی از قبیل حالات روحی شخصی، اعتماد به نفس، امید به زندگی، روابط اجتماعی و روابط خانوادگی تاثیرگذار است.
افسردگی و اختلالات اضطراب شایعترین مشکلات روانی موثر بر کار و فعالیت و شغلی هستند. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی، عامل اصلی ناتوانی، رنج می برند. بیش از ۲۶۰ میلیون نفر با اختلالات اضطراب زندگی میکنند. بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت، اختلالات اضطراب و افسردگی سالانه حدود یک تریلیون دلار در سراسر جهان به دلیل کاهش بهره وری، اتلاف میکند.
شعار روز جهانی سلامت روان در سال ۲۰۱۷ به دلیل اهمیت موضوع، سلامت روان در محیط کار اتنخاب شده است.
***حقایق کلیدی در مورد سلامت روان محیط کار
-کار برای سلامت روان مفید است ولی محیط کار منفی می تواند منجر به مشکلات جسمی و روحی شود.
-افسردگی و اختلال اضطراب باعث اتلاف هزینه ای بالغ بر یک تریلیون دلار در سال در جهان میشود.
-سازمانها میتوانند اقدامات موثری برای ارتقای سلامت روان در محل کار انجام دهند؛ این اقدامات در جهت افزایش بهرهوری موثر است.
***عوامل خطر مرتبط با کار برای سلامتی
عوامل خطر متعددی برای سلامت روان در محیط کار وجود دارد. بیشتر این عوامل به تعاملات بین نوع شغل، محیط سازمانی و مدیریتی، مهارت و شایستگیهای کارمندان و حمایتهای موجود برای کارمندان در جهت انجام شغل محوله مربوط است. برای مثال ممکن است کارمندی توانایی و مهارت تکمیل وظیفهای را داشته باشد؛ ولی منابع مورد نیاز برای این کار در اختیار وی قرار نگیرد یا حمایتهای لازم از جانب سازمان و مدیریت صورت نگیرد.
***خطرات بهداشت روانی عبارتند از :
-سیاست های ایمنی و بهداشتی نامناسب
-شیوه ارتباطی و مدیریتی ضعیف
-مشارکت محدود در تصمیمگیری یا عدم کنترل حوزه کاری یک کارمند
-عدم حمایت از کارمندان
-ساعات کاری غیرمنعطف
-وظایف یا اهداف سازمانی نامشخص
-وظایف غیر منطبق بر توانایی ها و صلاحیت فردی
-حجم کاری بالا و بدون وقفه
-مشاغلی با مخاطرههای جانی
***ایجاد یک محیط کار سالم
یکی از مهمترین عناصر دستیابی به بهداشت روان در محیط کار، قوانین تصویبشده و استراتژی و سیاستهای دولتی است. محل کار سالم و پویا میتواند با حمایت و حفظ سلامت، ایمنی و رفاه همه کارمندان و مدیران با افزایش بهرهوری به کار خود ادامه دهد. درک فرصتها ونیازهای کارکنان، آگاهی از منابع پشتیبانی، پشتیبانی از کارمندان، انتقال احساس کنترل و مشارکت، برنامههای آموزشی و توسعه مهارتهای کارمندان از جمله مهمترین عوامل افزایش سلامت در محیط کار است.
اکتبر (۱۸ مهر ) روز جهانی سلامت روان است. این روز در سال ۱۹۹۲ توسط سازمان بهداشت جهانی به جهت توجه بیشتر به اختلالات روانی، تاثیرات منفی آنها بر جوامع و پیشگیری از آنها برگزیده شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.