دکتر ملک شاکری، دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص طرح “کشت و پیوند سلولهای بنیادی زاینده خروس توام با انتقال ژن GFP” با بیان اینکه این طرح برای اولینبار در ایران انجام میشود، به روند این تحقیق اشاره کرد و گفت: سلولهای بنیادی زاینده را از بیضه یک خروس نابالغ جدا کردیم و در محیط آزمایشگاه کشت دادیم، بعد از کشت دادن و تکثیر تعداد مناسبی از این سلول را به دست آوردیم و در آزمایشگاه ژن مورد نظر را انتقال دادیم.
وی افزود: پس از اینکه انتقال ژن به سلولهای بنیادی زاینده از طریق تستهای آزمایشگاهی قطعی و مثبت شد، سلول بنیادی مورد نظر را به خروسی که از قبل نابارور کرده بودیم، پیوند زدیم.
دکتر شاکری ادامه داد: حدود دو ماه پس از پیوند، از خروس پیوند شده، اسپرمگیری کردیم و این اسپرمها از طریق تلقیح مصنوعی مرغهای سالم را بارور کرد.
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تهران گفت: تخممرغهایی که از طریق این تلقیح مصنوعی حاصل شدند، حاوی ژن مورد نظر ما بودند.
وی با بیان اینکه از آن خروس به عنوان یک بیوراکتور استفاده میکنیم، اظهار کرد: با استفاده از این تکنیک میتوانیم ژنها و پروتئینهای دیگر را انتقال دهیم و حیوانات تراریخته را ایجاد کنیم که حاوی ژن مطلوب مورد نظر ما باشند.
شاکری تصریح کرد: در این طرح ژن مورد نظر ما پروتئین GFP است، ولی به جای این پروتئین میتوانیم پروتئینهای مختلف صنعتی و دارویی را به همین طریق انتقال دهیم و به این ترتیب میتوانیم لاین یک حیوان تراریخت را داشته باشیم که حاوی پروتئین نوترکیب مدنظر باشد و در نسلهای متوالی قابلیت تولید آن را داشته باشد.
وی افزود: میتوانیم با استخراج آن پروتئین نوترکیب دارویی، یک منبع دارویی بیولوژیک داشته باشیم و از واردات داروهای مختلف نیز جلوگیری کنیم.
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تهران یادآور شد: در واقع ما برای اولین بار در ایران تکنیک تولید پروتئین را از طریق سلولهای بنیادی زاینده در خروس راهاندازی کردیم. هر چند که این تکنیک قبلا در پستانداران مورد استفاده قرار گرفته است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.