ویروس زیکا باعث می شود که نوزادان آلوده به این ویروس با آسیب شدید مغزی متولد شوند اما اکنون محققان آمریکایی می گویند ممکن است بتوان با مهار این ویروس با تومورهای مغزی در بزرگسالان مبارزه کرد.
این ویروس که حدودا چهار سال پیش از پولینزی وارد آمریکای جنوبی شد، بیشتر برای زنان باردار خطرناک است زیرا می تواند باعث ایجاد میکروسفالی – سرهای غیرطبیعی کوچک – و مشکلات عصبی مرتبط در نوزادان آنها شود.
علت این موضوع این است که ویروس زیکا برخلاف بیشتر میکروب ها، می تواند از طریق خون وارد مغز شود و در آنجا سلول های بنیادی را آلوده کرده و بکشد و اثرات شدیدی بر مغزهای در حال تکامل بگذارد.
اما از سوی دیگر این توانایی برای آلوده کردن سلول های بنیادی می تواند برای مبارزه با سرطان های کشنده مغزی که بسیاری از انها بر اثر سلول های بنیادی جهش یافته ایجاد می شوند، مفید باشد.
‘جرمی ریچ’ از دانشگاه کالیفرنیا در سن دیاگو و گروه وی در جریان مطالعه ای ویروس زیکا را بر گلیوبلاستوم، شایع ترین نوع سرطان مغز، آزمایش کرده اند. گلیوبلاستوم یکی از صعب العلاج ترین سرطان هاست- این بیماری حتی بعد از جراحی و سایر درمان ها، معمولا یک سال پس از تشخیص بیمار را می کشد.
محققان در این مطالعه نمونه هایی از تومور گلیوبلاستوم انسانی را که در یک ظرف آزمایشگاهی پرورش یافته بودند، در معرض ویروس زیکا قرار دادند. آنها متوجه شدند که زیکا، سلول های بنیادی سرطان را از بین برد. این سلول های بنیادی هستند که معمولا فرد مبتلا به گلیوبلاستوم را می کشند، زیرا می توانند به تمام درمان های موجود مقاوم شوند.
در بخش دیگری از این مطالعه محققان با آزمایش این ویروس بر سلول های معمولی مغز بزرگسالانی که سرطان نداشتند، متوجه شدند که زیکا این بافت را آلوده نکرد؛ این موضوع دلیل اینکه چرا ویروس زیکا به ندرت مشکلاتی برای بزرگسالان ایجاد می کند را توضیح می دهد.
سپس محققان این ویروس را بر موش های مبتلا به گلیوبلاستوم آزمایش کردند؛ معمولا چنین موش هایی در عرض یک ماه می میرند اما محققان متوجه شدند، موش هایی که ویروس زیکا به آنها تزریق شده بود، مدت طولانی تری زنده ماندند بطوریکه از ۹ موش چهارتای آنها هنوز پس از دو ماه زنده هستند.
با این حال محققان خاطر نشان کردند که با توجه به تاثیر متفاوت این بیماری بر موش ها و انسان ها نمی توان نتایج این مطالعه را برای انسان ها تعبیر کرد.
محققان قصد ندارد که آزمایش ویروس زیکا را بر افراد مبتلا به سرطان مغز آغاز کنند زیرا آنها نگرانند که این ویروس می تواند به زنان باردار منتقل شود چراکه یک گونه مگس حامل ویروس زیکا در برخی قسمت های آمریکا مشاهده شده است و دیگر اینکه این ویروس از طریق ارتباط جنسی نیز می تواند منتقل شود.
بنابراین محققان در نظر دارند تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهند که اگر این ویروس را از لحاظ ژنتیکی اصلاح کنند تا ایمن تر شود ایا باز به عنوان یک درمان احتمالی برای سرطان مغز کارایی دارد یا خیر.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.