به نقل از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد، لیلا کرمی گدللو دانشجوی دکتری مهندسی پرتوپزشکی و پژوهشگر مرکز تحقیقات فیزیک واحد علوم و تحقیقات گفت: سرطان معضلی است که به همراه پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن، امروزه گریبان بشر را بیش از پیش گرفته است و متاسفانه آمار تعداد و تنوع آن روبه افزایش است.
وی افزود: محققان دنیا در حال تلاش برای ابداع روشهای جدید و موثرتر در زمینه تشخیص و حیطه درمانی هستند و این پروژه نیز در قالب تز دکتری من از سال ۹۳ و با استاد راهنمایی دکترمحمود قرآن نویس در زمینه درمان سرطان تعریف شد.
این محقق ادامه داد: به کمک تجهیزات موجود در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما بخش عملی پروژه در این مرکز و سپس آزمایشات کلینیکی آن در مرکز تحقیقات لیزر پزشکی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران بر روی سلول های سرطانی ریه انسان انجام شد و به مدت سه سال بطول انجامید تا موفق به اثبات ایده این تز شدیم.
کرمی عنوان کرد: تکنیک فتوداینامیک تراپی (PDT) بعنوان یک روش موثر در درمان انواع سرطان ها خصوصا سرطان پوست شناخته شده است. اگرچه روش نسبتا ارزان و غیرتهاجمی است اما اثربخشی آن نسبت به روش های رادیوتراپی کمتر است.
وی اظهار داشت: روش جدیدتری نیز در دنیا و در مرکز تحقیقات فیزیک واحد علوم و تحقیقات در دست اقدام است که از پلاسمای فشار اتمسفری سرد (CAP) برای درمان انواع سرطان به خصوص سرطان پوست استفاده می شود.
این محقق خاطرنشان کرد: البته هرکدام از این روش ها دارای محدودیت هایی هستند. برای مثال اعمال روش فتوداینامیک تراپی پس از مدت زمانی باعث کاهش اکسیژن در بافت های تحت تابش می شود، درحالی که اتم های اکسیژن تولید شده توسط پلاسما در محل تابش بازترکیب شده و اکسیژن لازم را تامین می کند.
وی افزود: در این تحقیق که برای اولین بار در دنیا به جامعه علمی معرفی شد با ترکیب دو روش فتوداینامیک تراپی و پلاسمای فشار اتمسفری سرد (CAP) موفق شدیم اثربخشی درمان را تا ۳۷ درصد نسبت به PDT و ۴۱ درصد نسبت به CAP افزایش دهیم.
این محقق تاکید کرد: در گام بعدی قرار است این پروژه زیر نظر دکتر قرآن نویس ضمن مراعات اخلاق پزشکی برای درمان سرطان، مستقیما روی بدن انسان استفاده شود.
کرمی خاطر نشان کرد: امروزه فتوداینامیک تراپی به کمک فیبرنوری و پلاسما به کمک پراب سوزنی مینیاتوری برای درمان سرطان های عمیق بدن استفاده می شوند و این بدان معناست که این روش ترکیبی می تواند کارایی بالایی برای درمان انواع سرطان ها داشته باشند.
نتایج حاصل از این پژوهش در معتبرترین مجله موجود در زمینه تخصصی Clinical Plasma Medicine (انتشارات Elsevier با امتیاز Q۱) به چاپ رسیده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.