در شرایطی که ده سال پیش تعداد شهابسنگهای ثبت شده ایران در بولتن انجمن بینالمللی شهابسنگشناسی فقط چهار قطعه بود، در سالهای اخیر با مطالعه پیگیر محققان و علاقهمندان به این حوزه در کشورمان، تعداد شهابسنگهای ثبت شده رسمی به نام ایران در مجامع بینالمللی به عدد ۲۱۲ قطعه افزایش یافته است.
به این ترتیب رتبه ایران که پیشتر در میان ۱۳۶ کشوری که تا امروز شهابسنگ در آنها پیدا و ثبت شده است در جایگاه ۱۲۲ قرار داشت، در ابتدای سال ۲۰۱۷ میلادی به جایگاه دهم جهان از حیث تعداد شهابسنگهای مشاهده و ثبت شده ارتقا یافته است. افزایش تعداد شهابسنگهای ثبت شده از ایران در ادامه مطالعه تیم فرانسوی و ایرانی به سرپرستی حامد پورخرسندی، پژوهشگر ایرانی مقطع دکتری در مرکز اروپایی مطالعات و آموزش علوم زمین در فرانسه بوده است.
پورخرسندی درباره چگونگی پیشرفت مطالعاتش در ایران در یک دهه اخیر به جامجم گفت: «در جریان ارتباط، همکاری و دورههای آموزشی که برای علاقهمندان به جستجوی شهابسنگها در کشور داشتیم، قطعات متعددی از بیابان لوت جمعآوری شد و سپس مطالعه روی آنها را برای تایید، طبقهبندی و ثبت نهایی آغاز کردم. مطالعه این نمونه سنگها کاری تخصصی است و نتایج میتواند اطلاعات مفیدی از چگونگی تشکیل و تحول منظومه شمسی در اختیار سیارهشناسان و زمینشناسان قرار دهد و از این رو چنین سنگهایی ارزش علمی بسیار بالایی دارند.
وی افزود: «شکارچیان شهابسنگها در ایران گروههای مختلفی را شامل میشوند و بسیاری از آنها از گروههای علاقهمند به طبیعتگردی هستند. چنان که بسیاری از شهابسنگهای فعلی با همکاری «حجت کمالی» از علاقهمندان پرکار و از جویندگان زبده شهابسنگها در استان کرمان به دست آمده است.»
حجت کمالی نیز درباره احتمال افزایش تعداد شهابسنگهای ایران در آینده نزدیک به جامجم گفت: «در صورت انجام مطالعات علمی و تأیید بسیاری از نمونههای احتمالی شهابسنگهایی که بتازگی یافتهایم، ممکن است جایگاه ایران از نظر تعداد شهابسنگهای تایید شده در میان کشورهای جهان تا پنج کشور نخست جهان ارتقا یابد.»
در ادامه پورخرسندی تصریح کرد: کسانی که نمونههای تأیید و ثبت نشده شهابسنگها را که ممکن است در گوشهگوشه ایران یافته باشند، چنانچه برای تحقیقات علمی و ثبتشدنشان به نام ایران در اختیار ما بگذارند، پس از ثبت بینالمللی قطعه شهابسنگ در بولتن انجمن بینالمللی شهابسنگشناسی، بدون هیچ هزینهای، تاییدیه معتبر دریافت میکنند و البته در هر حال مالک قطعه اصلی شهابسنگی خواهند بود که نزد خودشان است. لازم به ذکر است تا امروز ۹۱۳۱ قطعه شهابسنگ از شمال غرب آفریقا، ۴۱۰۶ قطعه از عمان، ۲۱۶۴ قطعه از آمریکا، ۱۵۰۱ قطعه از لیبی، ۱۲۰۱ قطعه از مراکش، ۹۲۴ قطعه از شیلی، ۷۵۴ قطعه از استرالیا، ۴۷۹ قطعه از صحرای غربی آفریقا، ۲۳۴ قطعه از چین و ۲۱۲ قطعه شهابسنگ از ایران در بولتن انجمن بینالمللی شهابسنگشناسی تا نیمه اول سال ۲۰۱۷ به صورت رسمی تایید و ثبت شده است.
با توجه به این که انجمن بینالمللی شهابسنگشناسی، هنوز هیچ موسسه یا مرکز علمی معتبری را در ایران برای جمعآوری اطلاعات شهابسنگها به رسمیت نمیشناسد، گروه دانش روزنامه جامجم آماده است در صورتی که خوانندگان نمونه سنگ غیر عادی و مشکوک به شهابسنگ در اختیار داشته باشند و با دفتر روزنامه تماس بگیرند، مسیر ارتباط آنها را با پژوهشگران این حوزه از نظر انجام مطالعات بیشتر و ثبت آنها به نام ایران تسهیل کند. لازم به ذکر است برای انجام این قبیل مطالعات علمی نیاز به پرداخت هیچ هزینهای جز اعزام پستی نمونه به آزمایشگاه نیست و فرآیند علمی به رایگان و داوطلبانه انجام میشود. لذا لازم است علاقهمندان مراقب باشند فریب افراد سودجو را نخورند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.